Dünya Sağlık Örgütü en sağlıklı gıdaları açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü insan sağlığı için en faydalı gıdaları açıkladı. Beslenme alışkanlıklarını bu sağlıklı gıdalar ile değiştirenlerin ömürlerinin uzadığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü en sağlıklı gıdaları açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü insan beslenmesinde sağlıklı gıdaların önemi dikkat çekti. Aşama aşama sağlıklı beslenme modelini açıklayan uluslararası kuruluş uzun ömürlü olmanın bu uyarıları dikkat almaktan ve uygulamaya sokmaktan geçtiğini duyurdu. Beslenme alışkanlıklarını bu uyarılar ile değiştirenlerin ömürlerinin uzadığının ispat edildiği bildirildi.

HAYVANSAL GIDALARDAN UZAK DURUN

Yapılan açıklamanın en can alıcı noktası gıdaların sınıflandırılmasından geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Sağlıklı beslenmenin ilk adımı hayvansal kaynaklı gıdaları terk etmekten geçiyor. Onun yerine insanların bitkisel kaynaklı gıdalara yönelmeleri gerekiyor. Böylece insan sağlığı bu değişiklikten olumlu etkilenmeye başlıyor.

SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN ALINACAK GIDALAR

Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı beslenmek için çok kritik bir uyarı da yaptı. İnsanların günde birkaç defa ekmek, makarna, patatesi pirinç gibi tahıl grubunda olan ve besleyici özellikleri bulunduran gıdaları tüketmeleri gerekiyor. Bunun yanında yine günde birkaç kez de taze sebze ve meyve tüketilmesi gerektiği bildirildi. Bu meyve ve sebzelerin taze olmalarının büyük önemi olduğuna dikkat çekildi.

SAĞLIKLI YAĞLAR TERCİH EDİLMELİ

Beslenirken sağlıklı yağları tüketmenin çok büyük bir önemi bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü de bu konuda bir tavsiye verdi. Diyetlerde yağdan elde edilecek enerjinin oranının yüzde 30’u aşmamasına özen gösterilmesi istendi. Tereyağı, kuyruk yağı veya hayvansal yağlar yerine ayçiçeği, soya, mısırözü, fındık, zeytin yağlarının tüketilmesinin çok daha sağlıklı olacağı bildirildi.

ET YERİNE BAKLAGİL!

Sağlıklı beslenmenin bir diğer yolu da kırmızı et ürünlerinden kaçınmak olarak açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü kırmızı et tüketmek yerine bunlardan alınacak faydanın baklagillerden de alınabileceğini duyurdu. Mercimek, nohut, kuru fasulye tüketilmesi gereken gıdalar arasında sayıldı. Ayrıca et yemek isteyenlerin balık ve beyaz et tüketebilecekleri belirtildi. Yine az yağlı süt ve süt ürünlerinin tüketilebileceğinin altı çizildi.

SONRAKİ HABER