Dünya genelinde diyabet hastası olan kişi sayısı 800 milyonu aştı

İnsanların değişen yaşam alışkanlıkları ve artan obezite şeker hastası olan kişi sayısında da rekor artışa neden oldu. Dünya genelinde şeker hastası olan kişi sayısı 800 milyonu aştı.

Dünya genelinde diyabet hastası olan kişi sayısı 800 milyonu aştı

Dünya genelinde obezite oranı her geçen gün artarken, hareketsiz yaşam tarzı ve kötü beslenme alışkanlıklarında yaşanan artış nedeniyle diyabete yakalanma oranında rekor artış yaşandı. Diyabet olan kişi sayısı 1990 ile 2022 yılları arasında tam 2 kat artarken toplam hasta kişi sayısı açıklandı. Açıklanan rakama göre dünya genelinde 800 milyondan fazla kişinin diyabet hastası olduğu ortaya çıktı.

DÜNYA GENELİNDE DİYABET HASTASI OLAN KİŞİ SAYISI HIZLA ARTIYOR!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile NCD Risk Faktörü İşbirliği (NCD-RisC) bünyesindeki bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, 18 yaş ve üstü 140 milyondan fazla kişinin dünya çapında 1000'den fazla çalışmadan elde edilen verileri analiz edildi.

"The Lancet" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yetişkinlerde diyabet oranlarının 1990 ila 2022 yıllarında yaklaşık yüzde 7'den yüzde 14'e çıktığı ve en büyük artışın düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğu tespit edildi.

Dünya genelinde 800 milyondan fazla kişinin diyabet hastası olduğu ortaya konuldu.

Araştırmanın en dikkati çekici bulgularından biri ise diyabet vakalarının sadece birkaç ülkede yoğunlaşması oldu.

Diyabet hastalarının neredeyse dörtte birine denk gelen 212 milyon kişinin yaşadığı Hindistan, dünyanın en fazla diyabet hastasının yaşadığı ülke olarak öne çıktı.

Çin 148 milyon diyabet hastasının bulunduğu ülke olarak Hindistan'ı takip ederken, ABD'de 42 milyon ve Pakistan'da 36 milyon diyabetli bulunuyor. Endonezya ve Brezilya'da ise toplamda 47 milyon vaka bulunuyor.

Diyabet hastalığına yakalanan toplam nüfusun yarısından fazlası bu 6 ülkede yaşarken vakaların giderek artacağı uyarısı yapıldı. Özellikle de hareketsiz yaşam ve aşırı kilo alımı diyabet hastalığını tetiklerken hastalık zamanla vücutta yer alan damarlara ve hücrelere zarar verdiği için zamanla vücuttaki organların zarar görmesine neden oluyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER