DSÖ Türkiye’de vaka sayılarının 30 kat arttığını açıkladı! Korunmak için tek yol..

Dünya Sağlık Örgütü tarafından önemli bir açıklama geldi. DSÖ, yaptığı açıklamasında ülkemizde vakaların 30 kat arttığını ifade ederek resmen acil durum ilan etti. Türkiye’deki kızamık vakalarının hızla artması akıllara çocukları getirirken, korunmak için tek yolun aşı olduğu açıklandı.

DSÖ Türkiye’de vaka sayılarının 30 kat arttığını açıkladı! Korunmak için tek yol..

Pandemi döneminde aşılamanın düşmesi beraberinde pek çok sorunu da ortaya çıkarmaya başlıyor. Dünya Sağlık Örgütü özellikle Avrupa Bölgesi2nde kızamık salgınında resmen bir patlama yaşandığının altını çiziyor.

Vakalarının hızla artması ile birlikte acil durum ilan edildiğini duyuran DSÖ, Ocak Ekim ayları arasında 30 binden fazla vaka bildirildi. Bildirimi yapan ülkenin sayısının 40 olduğu öğrenildi. Genel olarak vaka sayısının Avrupa bölgesinde artış gösterdiği ancak ülkemizdeki vaka sayılarında da ciddi bir artış kaydedildiği öğrenildi.

ÇOCUKLARI KORUMANIN TEK YOLU AŞI

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde şu anda 21 bine yakın hastaneye yatış olduğunu söyledi.

DSÖ Türkiye’de vaka sayılarının 30 kat arttığını açıkladı! Korunmak için tek yol..

Ölümlerin ise 5’e yükseldiğini söyleyen uzman isim, çocukları bu hastalıktan korumanın tek yolunun aşı olduğunu altını çizerek, “Çocukları bu potansiyel tehlikeli hastalıktan korumanın tek yolu aşı olmalarıdır. Bulaşmayı durdurmak ve daha fazla yayılmayı önlemek için acil aşılama çalışması yapılmalı. Kızamık salgınlarına hızla müdahale etme konusunda tüm ülkelerin hazırlıklı olması gerekiyor" dedi.

5 ÖLÜM OLDU

2023 yılındaki vakalarda kızamığın tüm yaş gruplarında görüldüğünü ancak vaka sayısının ülkeden ülkeye göre değişkenlik gösterdiğini ifade eden DSÖ, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Genel olarak, 5 vakadan ikisi 1 ila 4 yaş arası çocuklar arasındaydı ve 5 vakadan biri 20 yaş ve üzeri yetişkinler arasındaydı. Yılın (2023) başından Ekim ayına kadar 20 bin 918 hastaneye kaldırılan vaka rapor edildi. 2 ülke tarafından kızamığa bağlı 5 ölüm gerçekleşti”

Elde edilen verilere göre yaklaşık olarak 18 milyondan fazla bebek pandemi dönemi olan 2020 – 2022 yılları arasında aşı olmadı.

SONRAKİ HABER