Doğru bilinen yanlış! Çocuğunuz ateşlenince hemen ateş düşürücü vermeyin

Ateş yükselmesi zaman zaman çocukların çoğunda karşılaşılan ve ebeveynleri hayli endişelendiren bir durum. Fakat bu durumda yapılan hatalardan biri ise hemen çocuğa ateş düşürücü vermek... Konuyla ilgili uzman isim, önemli açıklamalar yaptı.

Doğru bilinen yanlış! Çocuğunuz ateşlenince hemen ateş düşürücü vermeyin

Ebeveynlerin pek çocuğu çocukları ateşlendiğinde havale geçirme ihtimallerine karşı fazlasıyla panik oluyorlar. Pediatrist Gamze Avcı, ''ateş fobisi''ne karşı çocuk sahiplerini uyararak, önemli açıklamalarda bulundu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Avcı, Latince kökenli olan ateşin ‘ısıtmak’ anlamına geldiğini ifade ederek, ateşin genellikle hastalıklara ikincil oluşan önemli bir fizyolojik yanıt olduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Avcı, ateşin hastalığın kendisi olarak değil, birçok hastalığın belirtisi olarak görüldüğünü kaydetti. Pediatrik muayene başvurularının yaklaşık üçte bir kadarını ateş vakalarının oluşturduğunu belirten Uzm. Dr. Avcı, "ateş yönetimi" konusunda önemli bilgiler verdi.

VUCÜT ISINININ DOĞRU ÖLÇÜLMESİ GEREKİYOR

Vücut ısısı ölçümünün hastanın yaşına, ölçümün yapıldığı saate ve dış etkenlere bağlı olarak değişebildiğini belirten Avcı, vücut ısısının doğru ölçülmesinin, hastalıkların tanı ve tedavi sürecinde önemli olduğunu söyledi. Koltuk altı ölçüm ile normal vücut ısısının 35-37.3 C, kulaktan ölçüm ile normal ölçüm ısısının 35.8-38 C arasında olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Avcı. Ateşin yararlı ve zararlı etkileri konusunda şunları söyledi: "Vücut ısısının artması ile birlikte enfeksiyonlardan koruyucu etki ortaya çıkmaktadır. Bu durum birkaç mekanizma ile birlikte olmaktadır. İlk olarak insanı enfekte eden patojenler sıklıkla 37 C ve altında çoğalmaktadır. İkinci olarak ısının yükselmesi ile antibiyotiklerin antimikrobial etkinliğinin arttığı gözlenmiştir. Üçüncü olarak vücut ısısının yükselmesi mikrobial yıkımla ilişkili artmış doğal bağışıklığın göstergesidir. Ateş fobisi, sıklıkla gördüğümüz ateş ile ilgili abartılı ''

Doğru bilinen yanlış! Çocuğunuz ateşlenince hemen ateş düşürücü vermeyin

ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ İLK TERCİH OLMAMALI

Öte yandan pediatrist Avcı, anne babaların çocukları ateşlendiğinde hemen ateş düşürücülere sarıldığına da dikkat çekti. Ateş düşürücülerin kullanımını hastanın klinik durumuna göre önerdiklerini belirten Avcı, normal görünümlü ateşli bir çocukta ateşin rutin tedavisinin önerilmediğini söyledi. Avcı, "Fakat hastanın huzursuzluğunun olması halinde ateşinin düşürülmesinin ağrıyı azaltması ve bununla ilişkili olarak beslenmenin ve sıvı alımının artması gibi yararlı etkileri de mevcuttur. Bu açıdan hastanın ateşin tedavi edilip edilmemesi gerekliliği hastanın kliniğine göre karar verilmelidir. Ateşli çocuğun bulunduğu odanın ısısı 21 -22 derece arasında tutulmalıdır. Gereklilik halinde kullanılacak ateş düşürücü ilaçlar hekim önerisi ile kullanılabilir." diye konuştu.

DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURULMALI?

Avcı, anne ve babaların çocukların ateşleri çıktığında sakin kalmaları gerektiğini ve ateşle birlikte cildinde döküntü varsa, ateşi düşmesine rağmen huzursuzluğu sürüyorsa, zor ve sık nefes alıyorsa, öksürük, hırıltı, kulak ağrısı, karın ağrısı, boğaz ağrısı, devamlı kusma, sık ishal, idrar yaparken yanma, idrar renginde değişme beslenme güçlüğü gibi durumlar var ise hızlı bir şekilde doktora başvurmaları gerektiğini ayrıca belirtti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER