Tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yaygın olarak görülen dang humması virüsü son olarak İran’da görüldü. İran’da 63 kişide dang humması vakası olduğu tespit edildi. Bunun üzerine internet üzerinde dang humması üzerine yoğun bir araştırma sürecine girdi. Kullanıcılar Dang humması nedir? Dang humması belirtileri nelerdir? Dang humması tedavisi var mı? gibi aramalar yapmaya başladı. Dang humması ile ilgili merak edilen detayları sizler için derledik.
DANG HUMMASI NEDİR?
Dang humması, sivrisineklerden kaynaklanan ya da onların yaydığı bir virüstür. Bu virüs, özellikle belirli aedes türü sivrisineklerin ısırması aracılığıyla bireyler arasında hızla yayılma riskini taşımaktadır.
DANG HUMMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Dang humması belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, mide bulantısı ve döküntü gibi unsurlar yer alır. Birçok sağlık kuruluşu ve uzmanının açıklamalarına göre, dang hummasına yakalanan bazı kişiler hiçbir belirti göstermezken, semptom gösteren kişilerde 2-7 gün sürebilen yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, bulantı, kusma ve ciltte küçük kırmızı veya kanayan lekeler görülebiliyor.
DANG HUMMASI TEDAVİSİ VAR MI?
Dang hummasının özel tedavisi yoktur, ortaya çıkan belirtilere bağlı olarak tedavi gerçekleştirilir. Belirtiler hafif şekilde seyrediyorsa bol bol istirahat etmek, yükselen ateşi kontrol altında tutmak, bol su içmek gerekir. Şiddetli belirtilerde ise en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek destek alınır. Şiddetli dang hummasında şok, iç kanama gibi ciddi ve acil tıbbi durumlar meydana gelebilir.
Dang humması eğer tedavi edilmezse humma virüsünün neden olduğu enfeksiyon hemorajik ateşe yol açarak dolaşım sistemi yetmezliği, şok ve ölüme yol açabilir.