Çocuklarda obeziteye dikkat! Çocukluk çağı obezitesi artıyor

Çocukların ekran süresi her geçen gün artarken hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme ne yazık ki çocukluk çağı obezite vakalarında rekor artışa neden oldu.

Çocuklarda obeziteye dikkat! Çocukluk çağı obezitesi artıyor

Dünya genelinde obez olan kişi sayısı her geçen gün katlanarak artmaya devam ederken ne yazık ki çocukluk çağı obezite vakalarında da artış hızı alarm vermeye başladı. Erken çocuklukta görülen obezite ne yazık ki beraberinde sağlık sorunları da getirirken yine bu çocukların bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğu uyarısı yapıldı.

ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ NASIL ÖNLENİR?

Uzm. Diyetisyen Demirkıran, çocukluk çağının özellikle doğumdan itibaren ilk iki yıl büyüme ve gelişmenin çok hızlı olması nedeniyle çocuk sağlığı için önemli bir dönem olduğunu vurguladı. Erken çocuklukta görülen obezitenin görülme sıklığının artmasının, sağlığı olumsuz etkileyen bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma ihtimalinin artıran faktörler arasında olduğunun altını çizen Demirkıran, şu verileri paylaştı:

“Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılı verilerine göre küresel olarak 144 milyon çocuğun 38,3 milyonunun, 2021 yılı verilerine göre ise 5 yaş altında 39 milyon çocuğun aşırı kilolu olması çocukluk çağında sağlıklı beslenmenin önemini göstermektedir. Önümüzdeki on yıl içinde çocukluk çağı obezitesinin yaklaşık yüzde 60 artarak 2030 yılına kadar 250 milyona ulaşacağı da öngörülmektedir. 2023 yılında yayımlanan Dünya Obezite Atlasında obezitenin dünya çapında çok geniş bir popülasyonu etkilediği net bir şekilde gösterilmektedir.

Yayımlanan raporda 2035 yılına kadar obezite görülme sıklığının yüzde 14’ten yüzde 24’e çıkarak yaklaşık 2 milyar çocuk, ergen ve yetişkini etkilemesi, 2020-2035 yılları arasında dünya çapındaki erkek çocuklarda obezite görülme sıklığının yüzde 10’dan yüzde 20’ye, kız çocuklarında ise yüzde 8’den yüzde 18’e çıkarak, çocuklar ve ergenler arasında en hızlı artışı yapması beklenmektedir."

ÇOCUKLARDA OBEZİTE NASIL ÖNLENİR, NE YAPMALI?

Uzm. Diyetisyen Demirkıran yapmış olduğu açıklamasında çocukların mutlaka erken çocukluk döneminde spora teşvik edilmesini, ekran süresinin kısatılmasını ve yeterli uykuyu almalarının sağlanmasının önemli olduğunu söyledi. Çocukların şekerli ve işlenmiş ürünlerden uzak tutulması hayati önem taşırken sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programı uygulanaması gerekiyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER