Kanser hastalığı oldukça yaygın bir hastalık olurken ölümcül sonucunun olması herkesi korkutuyor. Kanser hastalığının çok farklı türleri bulunuyor. Genellikle bu türler kanserin bulaştığı organ adına göre değişiyor. Akciğer kanseri de bu anlamda tedavisi çok zorlu olan kanser türlerinin başında geliyor. Bilim insanları bu hastalığın tedavisine yönelik çok sayıda araştırma yaparken umut veren haber Çin’den geldi.
ERKEN TEŞHİS EDİLMESİ GEREKİYOR
Akciğer kanserinin ölümcül bir sonucunun olmaması için erken teşhis edilmesi gerekiyor. Erken evrede tespit edilemeyen akciğer kanserinin hem tedavisi çok ağır oluyor hem de bu tedavinin başarıya ulaşma şansı azalıyor. Hastalığın tedavisi kadar erken teşhisin de büyük bir önemi bulunuyor. İnsanlar genellikle düzenli olarak kanser taraması yaptırmadıkları işçin bu hastalığın teşhisi çok güç oluyor. Buna dair iyi haberi Çinli bilim insanları verdiler.
Çinli bilim insanları akciğer kanserini teşhis eden bir sensör geliştirdiler. İnsanlar nefes verirken dışarıya çeşitli gazlar salıyorlar. Bu da vücudun içindeki duruma dair işaretler barındırabiliyor. Çinli bilim insanlarının çalışmasında nefesteki bu gazları analiz etmeyi başarıyor. Akciğer kanseri de işte bu analiz ile tespit edilebiliyor.
Saç telinden binlerce kat daha ince olan bu sensör 5 akciğer hastası üzerinde test edildi. Bu testlerde akciğer kanseri hızlı bir şekilde test edildiği görüldü. Bu sensörün henüz yaygın bir şekilde kullanılabilir durumda olmadığı biliniyor. Üzerinde çalışmalar devam ederken daha fazla hasta üzerinde test edileceği bildirildi. Bu şekilde yapılacak testlerde başarı elde edilirse sensörün üretimi için harekete geçileceği kaydedildi.