Çiçek aşısının yapımının bir süre önce durdurulması, beraberinde pek çok soruları da gündeme getirdi. Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında maymun çiçeği virüsünün 14 ülkede görüldüğünü ifade etmişti. Bunun üzerinde çiçek aşısı ve maymun çiçeği araştırmalar hız kazandır. Çiçek aşısı ülkemizde en son ne zaman yapıldı, neden durduruldu?
ÇİÇEK AŞISI NEDİR?
Çiçek aşısı, önceki dönemlerde çiçek hastalığına karşı üretilen bir aşıdır. Tarih boyunca milyonlarca kişinin ölümüne neden olan çiçek hastalığına karşı geliştirilen çiçek aşısı canlı virüs içeren aşı olarak biliniyor. Ancak aşının içerisinde yer alan virüs, hastalığa sebep olan variola virüsü değil, daha yakın olan vaccinia virüsüdür.
Bu aşı hastalığa sebep olmaz. Çiçek aşısı, çiçek virüsüne karşı kişinin bağışıklık kazanmasına yardımcı olur.
ÇİÇEK AŞISI KALKTI MI?
Çiçek aşısı 1980’li yıllarda tüm Dünya’da kaldırıldı. Virüse ilişkin son görünümün 1977 yılında olduğu biliniyor. Virüsün yaygın olduğu dönemlerde zorunlu olarak uygulanan çiçek aşısı 1980’li yıllardan bu yana uygulanmıyor.
SUÇİÇEĞİ AŞISI İLE ÇİÇEK AŞISI AYNI MI?
Suçiçeği için geliştirilen aşı, hala yeni doğan döneminde bebeklere zorunlu olarak uygulanan aşılar arasında yerini alıyor. Bu aşı varicella zoster virüsüne karşı vücudu korumaya alıyor. Herkesin 1 kerede geçirdiği hastalıklar arasında yer alan suçiçeği, aşı olan kişilerde çok hafif bir şekilde seyredebiliyor. Ancak sanılanın aksine suçiçeği aşısı ile çiçek aşısı aynı etkiyi sağlamıyor. İki aşı da farklı vrüslere karşı vücudun bağışıklık sistemini koruyor.