Yapılan keşfin detayları Nature dergisinde yer aldı. Uzmanların değerlendirmesine göre hücrelerde proteinleri parçalayan proteazımların bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemine destek verdiği belirtildi.
Nature dergisinde yayımlanan makalede yeni keşfin yaygın antibiyotiklere alternatif oluşturabileceği öne sürüldü. Konuya ilişkin uzmanlar doğal antibiyotik sınıfın oluşturulabileceğini belirtiyor.
DETAYLAR MAKALEDE YAYIMLANDI
BBC'nin haberine göre, Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından desteklenen uzmanlar, bulaşıcı hastalıkların tedavisini dönüştürebilecek yeni bir keşif yaptı. Keşif, "Nature" dergisinde "protein atıkları insan hücrelerinin savunma stratejisi olarak antibiyotiklere dönüştürüldü" başlıklı makalede yayımlandı.
Buna göre uzmanlar, hücrelerde proteinleri parçalayan "proteazomların" bakteriyel enfeksiyona karşı bağışıklık sistemine katkı sağladığını saptadı.
"Çöp karıştırma" adı verilen bilimsel süreç kapsamında laboratuvarda büyüyen bakteriler ve sepsisli fareler üzerinde test yapıldı.
Bu süreçte laboratuvarda hücreleri alınıp proteazomu devre dışı bırakılan Salmonella gibi bakterilerin enfekte edilmesi daha kolay hale geldi.
Proteinleri geri dönüştüren proteazomun, bakteri öldürücü kimyasallardan oluşan bir depo ortaya çıkaran gizli bir mekanizması olduğu belirlendi.
Hücre içinde proteazomların, bakterileri tespit edebildiği ve bunun büyümesini durdurmak için karşı savunmalar oluşturabildiği bulundu.
Makalede, "Bu bulgular, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede daha önce tanımlanmamış tedavi stratejilerinin önünü açabilir" ifadesi kullanıldı.
Bağışıklık sistemindeki yeni keşfin, "antimikrobiyal dirençli (AMR) enfeksiyonlarla mücadelede" yaygın antibiyotiklere alternatif oluşturabileceği iddia edildi.
POTANSİYEL DOĞAL ANTİBİYOTİK SINIFI
Weizmann Bilim Enstitüsünden Prof. Yifat Merbl, keşfin "bakteriyel enfeksiyona karşı savunma sağlayan yeni bağışıklık mekanizması" olduğunu belirtti.
Öte yandan Imperial College London Yaşam Bilimleri Bölüm Başkanı Profesör Danile Davis konuya ilişkin yaptığı açıklamasında bulguların ilginç olduğunu belirtti. yeni bir antibiyotik kaynağı için daha fazla test yapılması gerektiğinin altı çizildi.