Bulanık görenler dikkat: Altında bu hastalık yatıyor olabilir

Şeker hastalığı günümüzün en ciddi sağlık sorunları arasında yerini alıyor. Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş ve düşüşler göz sağlığını olumsuz olarak etkileyebiliyor. Konu ile ilgili uzmanlar yaptığı açıklamasında şeker hastalığının kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bulanık görenler dikkat: Altında bu hastalık yatıyor olabilir

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu yaptığı açıklamasında şeker hastalığının kontrol edilmemesi halinde ciddi görme sorunlarının yaşanabileceğini açıkladı. Diyabet teşhisinin konuşmasının ardından hastalarda hemen göz muayenesinin yapılması gerektiği ve rutin olarak yılda 1 kontrole gidilmesi gerektiği belirtildi.

Diyabet hastalığı vücudun farklı noktalarını etkiliyor. Uzmanlar da hastaların bu noktada bilinçlenmesi gerektiğini belirterek muayene rutinlerine mutlaka göz bölümünü de eklemesi gerektiğini söylüyor.

CİDDİ GÖRME KAYIPLARINA SEBEBİYET VEREBİLİYOR

Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş ve düşüşler, gözün görmeyi sağlayan sinir tabakası olan retinadaki damarların etkilenmesiyle diyabetik retinopati hastalığına sebep olabildiğini ifade eden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Şeker hastalığı kontrol edilmediği takdirde ciddi görme kayıplarına sebebiyet verebiliyor" dedi.

Özellikle 10 yıldan fazla diyabet hastası olan kişilerde diyabetik retinopati görülme sıklığının arttığını belirten Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, “Diyabeti olan bütün hastalar için bu göz hastalığı riski bulunuyor. Diyabeti olan herkesin en azından yılda bir kere kapsamlı göz muayenesi yaptırmasında fayda var. Bir kimse ne kadar uzun süredir diyabet hastası ise bu kişide diyabetik retinopati gelişme riski o kadar fazlalaşıyor” şeklinde konuştu.

MUAYENE SIKLIĞINI DOKTOR BELİRLER

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, diyabet teşhisinin hemen ardından hastanın göz muayenesi olması gerektiğini ve 1 yıllık aralıklarla diyabet kontrollerinin bir parçası olarak rutin göz muayenelerine devam etmeleri konusunda uyardı. Op. Dr. İpçioğlu,“Bilhassa göz dibi muayenesi, retinada meydana gelen değişikliklerin erken safhada tespit edilmesini sağlar ve hastaya başarılı şekilde tedavi olma imkânı sunar. Diyabet teşhisi sonrası 1 yıllık aralıklarla 5 yılı geçen diyabet hastalarının 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin 3 ayda bir göz muayenesi olması gerekmektedir. Muayene sıklığı göz doktoru tarafından gerektiği şekilde belirlenir” dedi.

Diyabet teşhisi alan hastaların rutin muayenelerinde gözden de muayene olması gerektiği ifade edildi. Özellikle 1-5 yıl arasında diyabet hastası olanların 6 ayda bir, yeni teşhis alanların da yıl 1 muayene olması gerekiyor.

NOT: Haberimiz teşhis ya da tedavi niteliği taşımamaktadır.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER