Fiziksel güç gerektiren işlerde çalışan kişiler, fıtık açısından daha büyük tehlike altında. Surtaev, özellikle metalurji işçileri, inşaatçılar, madenciler ve petrol endüstrisinde çalışanların fıtık geliştirme olasılığının yüksek olduğunu vurguluyor. Bunun nedeni de, ağır çalışma koşullarının vücut üzerine bindirdiği yük.
Ayrıca profesyonel sporcular, özellikle halterciler, düzenli olarak ağır kaldırmaları nedeniyle fıtık gelişimine daha yatkın.
FITIK NASIL OLUŞUYOR?
Sürekli ağır yük kaldırmak, karın boşluğunda yüksek basınca yol açarak kas ve tendon yapısına zarar verebilir. Bu durum fıtık kesesinin göbek veya asık bölgesinde dışa doğru yer değiştirmesine sebep olabilir.
FITIĞIN BELİRTİLERİ
Fıtık kendini genellikle şu belirtilerle gösterir:
- Karın veya kasık bölgesinde ağrı
- Sürekli ağırlık ve rahatsızlık hissi
- Zamanla büyüyen şişlik
Beyin cerrahı ve tıp bilimleri adayı Petr Volkov’a göre, omurlar arası fıtık da ciddi bir sağlık sorunu. Bu rahatsızlık tedavi edilmezse hareket kısıtlılığına ve günlük yaşam aktivitelerini yerine getirememe durumuna yol açabilir.
Volkov’a göre omurlar arası fıtık sadece ağır fiziksel işlerden değil; yaralanmalar, trafik kazaları, aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, ağırlık kaldırma ve bağ dokusundaki doğuştan gelen zayıflıklardan da kaynaklanabilir.