B12 vitamini eksikliği, ruh halinizi, enerji seviyenizi ve günlük aktivitelerle ilgililiğinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca, bu eksiklik, vücuttaki birçok sistemi etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Vitamini eksikliği, ruh halini, enerji seviyesini ve günlük aktivitelere ilgiyi olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca, B12'nin eksikliği durumunda vücuttaki birçok sistem etkilenerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
B12 eksikliğinde, yeterli sayıda kırmızı kan hücresi üretilemediği için vücuda gerekli oksijen sağlanamaz. B12 vitamini eksikliğinin en belirgin belirtisi anemi olup, anemiye bağlı nefes darlığı, kalp çarpıntısı, kas zayıflığı, aşırı yorgunluk, uyuşma, solgun cilt ve kilo kaybı gibi diğer semptomlar da görülebilir.
B12 EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?
SİNİR SİSTEMİ
B12 vitamini, sinirlerin miyelin kılıfının sağlıklı bir şekilde korunmasında önemli bir rol oynar. Eksikliği durumunda, sinirlerde hasar meydana gelebilir.
El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma hissi görülebilir.
Konsantrasyon zorluğu, unutkanlık ve uzun süreli eksiklik durumunda demans riski yaşanabilir. Hatta duygudurum değişikliklerine bile neden olabilir.
KANSIZLIK
B12 vitamini eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin anormal şekilde büyümesine yol açar. Bu da yorgunluk, halsizlik ve solgun cilt gibi belirtilerin görülmesine sebep olabilir.
SİNDİRİM SİSTEMİ
B12 vitamini eksikliğinde, iştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı ortaya çıkabilir. Ayrıca dil ağrısı ve sindirim sisteminde rahatsızlıklara neden olabilir.
KALP SAĞLIĞI
B12 eksikliğinde, homosistein olarak adlandırılan amino asit artış gösterebilir. Bu durum kalp hastalıkları ve damar sertliği riskine neden olabilir.
Aynı zamanda güçsüz kaslara neden olacağı için denge kaybı gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.