Konuya ilişkin açıklama Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Kabadere tarafından geldi. Kabadere yaptığı açıklamasında hastalığın 55 yaş üstünde görülme ihtimalinin artacağını aktararak, "55 yaş üstünde görülme ihtimali artar. Bazı kişilerde hiç belirti göstermediği için düzenli göz muayenesi önemlidir" dedi.
Kuru tip sarı nokta hastalığında erken dönemde önlem alınabileceği ifade eden uzman isim, genellikle hastalığın 1-2 yıl boyunca yavaş ilerlediğini dile getirdi. Az yaygın görülen yaş tip hastalığının görme kaybına hızlı yol açabileceği aktarıldı.
55 YAŞ ÜSTÜNDE GÖRÜLME İHTİMALİ ARTIYOR
Yaşlı kişilerdeki görme kaybının en önemli nedenlerinden birinin ‘Sarı nokta hastalığı’ olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Kabadere, "55 yaş üstünde görülme ihtimali artar. Bazı kişilerde hiç belirti göstermediği için düzenli göz muayenesi önemlidir" dedi.
Sarı nokta hastalığının, gözün merkezi görme noktası olan ‘makula’yla (sarı nokta) ilgili olduğunu belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Kabadere, bu hastalığın yaşlanmanın sarı noktaya zarar vermesi sonucunda oluştuğunu ifade etti. Sarı noktanın yaygın bir rahatsızlık olduğundan bahseden Dr. Kabadere "Hastalık yaşlı bireylerde görme kaybının en önde gelen nedenlerinden biridir. Tam körlüğe neden olmaz, ancak merkezi görüşünüzü kaybetmeniz uzaktaki kişilerin yüzlerini seçmeyi, televizyonu görmeyi, okumayı, araba kullanmayı veya yakındaki ince detayları görmeyi zorlaştırabilir. Hastalığın bazı kişilerde çok yavaş, bazılarında ise daha hızlı seyreder. Hastalığın erken belirtileri olması halinde görme kaybı uzun süre fark edilmeyeceğinden özellikle ailesinde sarı nokta hastalığı olanların düzenli göz muayeneleri yaptırması gerekir" dedi.
"ERKEN DÖNEMDE TEDBİR ALINABİLİR"
Bu rahatsızlığın kuru ve yaş olmak üzere iki tipi olduğunu aktaran Dr. Kabadere, "Hastaların yüzde 80’inde kuru tip sarı nokta hastalığı (atrofik tip sarı) vardır. Bu yaşla birlikte makulanın bazı kısımlarının incelmesi ve drusen adı verilen birikintilerin makulada birikmesi ile oluşur. Pigment anormallikleri ve kuruma (atrofi) gelişir. Genellikle birkaç yıl boyunca yavaşça ilerler. Yavaş yavaş merkezi görmede azalma meydana gelir. Kuru tip vakalarının geç döneminde bilinen bir tedavi yoktur, ancak erken dönemde tespit edilirse ilerlemesini yavaşlatmak için önlemler alınabilir"
Uzman isim, yaptığı açıklamasının devamında yaş tipinin daha az görüldüğünü ancak görme kaybına daha hızlı neden olabileceğini belirtti. Bu sebeple düzenli göz muayenesinin önemli olduğunun bir kere daha altı çizildi.