Birçok yetişkin fiziksel aktiviteleri ihmal ettiği için risk altında! Dünya Sağlık Örgütü uyardı

Dünya Sağlık Örgütü küresel fiziksel aktivite ve egzersiz oranlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora göre fiziksel aktiviteleri ihmal edenlerin hastalık riski altında olduğu kaydedildi.

Birçok yetişkin fiziksel aktiviteleri ihmal ettiği için risk altında! Dünya Sağlık Örgütü uyardı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte uzmanlar spor ve fiziksel aktivitelere zaman ayırılması gerektiğini belirtirken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni bir rapor yayımladı. DSÖ’nün raporuna göre dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.

Raporda, 2022 yılında dünya genelindeki yetişkinlerin neredeyse üçte birine tekabül eden 1,8 milyar kişinin, yeterli seviyede fiziksel aktivite yapmadığı belirtildi.

HAREKETSİZLİK YETİŞKİNLERDE KALP KRİZİ, BUNAMA VE KANSERE YOL AÇIYOR

Yetişkinlerdeki hareketsizlik oranının 2010-2022 yıllarında yüzde 5 arttığı ifade edilen raporda, artış bu şekilde devam ederse hareketsizlik seviyesinin 2030 yılına kadar yüzde 35'e yükseleceği kaydedildi. Raporda, hareketsizliğin yetişkinlerde kalp krizi, felç, tip 2 diyabet, bunama ve kanser gibi hastalıklara yol açtığının altı çizildi.

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA HAREKETSİZ ÇIKTI

Raporda, küresel olarak kadınlarda hareketsizlik oranı yüzde 34 iken erkeklerde yüzde 29 olduğu ve bazı ülkelerde bu farkın yüzde 20'yi bulduğuna dikkat çekildi.

60 yaş üstü kişilerin diğer yetişkinlere kıyasla daha hareketsiz olduğu belirtilen raporda, yaşlıların fiziksel aktivite yapmasının önemi vurgulandı.

Raporda, en yüksek fiziksel hareketsizlik oranının yüzde 48 ile Asya Pasifik bölgesinde görüldüğü, bunu yüzde 45 ile Güney Asya'nın takip ettiği kaydedildi.

Hareketsizlik seviyesinin azaltılması için Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinlerin haftada 150 dakika orta seviyede veya 75 dakika ileri seviyede fiziksel aktivite yapmasını tavsiye etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER