Genellikle pek çok kişi her ne kadar düzenli bir şekilde spor yapmak da istese bu düzen bir türlü gelmemektedir. Bu nedenle de düzenli spordan alınabilecek olan faydalar da kişiler tarafından tam anlamı ile alınamayabilir. Konuya ilişkin kişiler için bilgilendirmelerde bulunan Psikolog Burcu Amrağ sporun rh hali üzerindeki etkilerinden bahsetti.
DÜZENLİ SPORUN PSİKOLOJİYE OLAN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!
Egzersizin bireysel sağlık için çok önemli olduğu uzun zamandır bilinen bir gerçeklik. Hareketsiz bireyler kronik hastalık ve kötü zihinsel sağlık açısından daha yüksek risk altındadır. Hareket derken herhangi bir hareketi kastediyorum, bahçecilikle uğraşmak bile olabilir aklınıza sadece spor salonunda spor yapmak gelmesin. Beyinde kan dolaşımını teşvik eden her hareket stresi azaltır ruh haline iyi gelir.
Spor yapmanın ruh haline çeşitli olumlu etkileri vardır:
Endorfin Salgılanması: Egzersiz yapmak, beyinde endorfin adı verilen doğal ağrı kesici ve mutluluk hormonlarının salgılanmasını tetikler. Bu hormonlar, mutluluk hissiyatını artırır ve ruh halini iyileştirir.
Stres Azaltma:Egzersiz yapmak, stres hormonlarının (kortizol ve adrenalin gibi) azalmasına ve vücuttaki gerilimin azalmasına yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz, stresle başa çıkmak için etkili bir strateji olarak kullanılabilir.
Özgüven ve Kendine İnanç Artışı: Düzenli egzersiz yapmak, vücut görünümü ve sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu için özgüveni artırabilir. Başarı hissiyatı ve daha iyi bir fiziksel form elde etme duygusu, genel olarak kendine olan inancı arttırır.
Daha İyi Uykuya Yardımcı Olma:Egzersiz yapmak, uyku kalitesini artırabilir ve uykusuzlukla mücadele etmeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak yapılan egzersiz, uyku düzeninin düzelmesine ve daha rahat bir uyku deneyimine katkıda bulunur.
Dikkat ve Odaklanma Yeteneğini Artırma:Egzersiz, konsantrasyonu artırabilir ve zihinsel berraklığı artırabilir. Düzenli egzersiz yapmak, bilişsel fonksiyonları geliştirebilir ve zihinsel performansı artırabilir.
Depresyon ve Anksiyete Belirtilerini Azaltma: Egzersiz, depresyon ve anksiyete belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Fiziksel aktivite, serotonin ve norepinefrin gibi beyindeki mutluluk ve rahatlama hormonlarının salgılanmasını artırarak ruh halini iyileştirir.
Sosyal Bağları Güçlendirme: Grup sporları veya egzersiz sınıfları gibi aktiviteler, sosyal bağları güçlendirebilir ve sosyal destek ağınızı genişletebilir. Sosyal etkileşim ve destek alma duygusu, ruh halini iyileştirebilir ve motivasyonu arttırır.
Bu nedenle yukarıda verilen sebepler başlıca olmak üzere sporun her alanda faydasının çok olması, kişilerin kendilerine uygun programlar ile spora başlamaları için bir neden olabileceğinden bahsedildi.