Bu dikkat çekici bulgu, University College London (UCL) araştırmacıları tarafından güncel veriler kullanılarak hesaplandı.
2000 yılında yapılan bir araştırmada, her sigaranın yaşam süresinden 11 dakika eksilttiği öngörülmüştü. Ancak yeni hesaplama, sigara içen daha geniş bir nüfusun ölüm oranlarını içeren verilerle desteklenerek daha güvenilir ve doğru bir tahmin ortaya koyuyor.
BİRÇOK SAĞLIK SORUNUNUN SEBEBİ
Araştırmacılar, sigara içme alışkanlığını bırakmaya yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla bu yeni hesaplamayı sunduklarını ifade ediyor.
Sigara içmek, akciğer kanseri, beyin hasarı ve birçok ciddi sağlık probleminin riskini artıran bir alışkanlık.
Araştırmacılar yayımladıkları makalede, "Sigara içmenin zararlarını sigara içenlere açık ve anlaşılır bir şekilde iletmek zordur. Ancak, her bir sigaranın yaşam süresini ne kadar kısalttığını hesaplayarak bu zararı somut bir şekilde gösterme yaklaşımı, etkili bir yöntem olabilir." ifadelerine yer veriyor.
YAŞAM SÜRESİNİ ORTALAMA 10 YIL KISALTIYOR
Elbette, her sigara için kaybedilen 20 dakika, genel bir tahmin olarak kabul ediliyor. Sigara içme alışkanlıkları, nefesin ne kadar derin çekildiği veya kişinin mevcut sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak bu tahmin, sigaranın vücuda etkisini anlamak için basit ve etkili bir gösterge sunuyor.
Araştırmacılar, sigara içmenin zararlarının biriktiğini ve sigarayı ne kadar erken bırakılırsa, yaşam süresinin o kadar uzayacağını belirterek, "Bir kişi, 2025 yılının 1 Ocak'ında sigarayı bırakırsa, 8 Ocak'ta bir gün, 20 Şubat'ta bir hafta ve 5 Ağustos'ta bir ay kazanç elde edebilir. Yıl sonuna geldiğinde ise toplamda 50 günlük yaşam kaybını önlemiş olur." diyor.
Birleşik Krallık’taki verilere göre, sigara içmek erkeklerde yaşam süresini ortalama 10 yıl kısaltırken, kadınlarda bu süre 11 yıl. Sigara, hem Birleşik Krallık'ta hem de ABD’de, önlenebilir ölümler ve hastalıklar açısından birinci derecede sorumlu tutulan etken olarak öne çıkıyor.