Yapılan son araştırmalara göre Batı Nil Virüsü ilk olarak 1937 yılında görüldü. Uganda’da çıktığı bilinen batı nil virüsü zaman içerisinde yayılan ve sivrisineklerden bulaşan bir hastalık olduğu anlaşıldı. Culex türündeki sivrisineklerin ısırması ile bulaşan batı nil virüsünün ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmektedir.
BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
Batı nil virüsü sineklerin taşımış olduğu bir virüstür. İnsanların sivrisinekler tarafından ısırılması sebebi ile bulaşan batı nil virüsü, sivrisinekler sayesinde uzak bölgelere taşınabilir. Direkt olarak insana bulaşmayan ancak sineklerin ısırması ile virüsün enjekte edilmesine neden olabilen bu hastalığın Türkiye’de görüldüğü iddia edildi.
BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
Batı nil virüsünün ülkemizde görüldüğünün duyurulması sonrasında batı nil virüsünün belirtileri merak konusu oldu. Yapılan açıklamaya göre virüsün kuluçka süresi ortalama olarak 2-15 gün arasındadır. Kişide klinik bulgular ortaya çıkabilir.
Hastalık kendini ilk olarak ateş, kusma ve bulantı ile gösterebileceği gibi yaygın olarak sırt ve baş ağrısının da görülebileceği bilinmektedir. Sinir sistemine kadar etki yapabilecek olan bu virüs çocuklarda cilt yüzeyinde dökülmelere sebep olabilir.