Başkent'te serviks kanseriyle mücadele için harekete geçildi

Başkent'te rahim ağzı (serviks) kanseriyle mücadele için harekete geçildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ürün, konuya dair açıklama yaptı.

Başkent'te serviks kanseriyle mücadele için harekete geçildi

Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında yer alan rahim ağzı (serviks) kanseriyle mücadelede Ankara'da harekete geçildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ürün, "1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ürün, "1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığın rahim ağzında başlayan bir kanser türü olduğunu ve çoğunlukla cinsel yolla bulaşan HPV (İnsan-Human Papilloma Virüsü) enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıktığını belirtti.

HPV'nin kadınlarda en sık görülen enfeksiyonlardan biri olduğunu, yaklaşık 100'den fazla türünün (genotipi) bulunduğunu ancak bu türlerin sadece bir kısmının kansere yol açabildiğini belirten Ürün, "HPV-16 ve HPV-18, rahim ağzı kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 70'inden sorumludur." dedi.

DÜZENLİ TARAMANIN ÖNEMİNE DİKKATİ ÇEKTİ

Ürün, HPV aşısının yanında düzenli taramanın da önemini vurguladı. Açıklamasında, "En etkili yaklaşım, hastalığı oluşmadan önlemek veya erken evrede tespit etmektir" dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER