Banyo havlularımızı ne sıklıkta yıkamalıyız?

Sıkça kullanılan ve nemli bırakılan havluların üzerinde birçok mikroorganizma birikiyor. Peki, bakterilerden korunabilmek için havluları ne sıklıkla yıkamalıyız?

Banyo havlularımızı ne sıklıkta yıkamalıyız?

Bugün muhtemelen bir havlu ile kurulandınız, ama o havlu ne kadar temiz? Birçok kişi havlularını haftada bir yıkarken, yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların üçte biri yalnızca ayda bir yıkıyor.

İngiltere’deki bir başka çalışmaya katılanlar ise yılda sadece bir kez havlularını yıkadıklarını belirtiyor.

BAKTERİLERLE KAPLANIYOR

Yumuşak dokulu havlular genellikle kir izleri taşımaz, ancak milyonlarca mikroba ev sahipliği yapabilen bir ortam oluşturur. Araştırmalar, havluların hızla insan vücudunda bulunan bakterilerle kaplandığını ve hatta bağırsak bakterilerinin de yerleşebildiğini ortaya koyuyor.

Havlular yıkandıktan sonra bile vücudumuzda kalan mikroplar, havlulara geçebilir. Bunun dışında, havadan yayılan mantar ve bakteriler de havlulara bulaşabilir. Ayrıca bazı bakteriler, havluların yıkandığı suyun içinde de bulunabiliyor.

Banyo havlularımızı ne sıklıkta yıkamalıyız?

TUVALETİN YANINDAYSA DİKKAT!

Tuvaletin yakınına havlu asmayı tercih edenler için kötü haber var. Sifonu her çektiğinizde tuvalet bakterileri ve vücut atıkları, çevredeki havlulara geçiyor.

Bu bakteriler zamanla birikerek biyolojik bir tabaka oluşturabiliyor ve hatta havluların görünümünü değiştirebiliyor. Düzenli yıkamaya rağmen, iki ay içinde pamuklu havluların liflerinde biriken bakteriler, havlunun rengini solmuş hale getirebiliyor.

Ancak havludaki bakteri miktarı ve türleri, çamaşır yıkama alışkanlıklarına bağlı olarak değişiyor. Önemli olan, havlularınızdaki mikroplardan dolayı ne kadar endişelisiniz?

Banyo havlularımızı ne sıklıkta yıkamalıyız? - Resim : 2

NEMLİ KALMASI BAKTERİYE NEDEN OLUYOR

Havlular ne kadar uzun süre kullanılır ve nemli kalırsa, mikroplar için o kadar elverişli bir ortam oluşur.

Cildimiz, enfeksiyonlara karşı doğal bir bariyer işlevi görür. Bakteriler ve diğer patojenlere karşı vücudumuzun ilk savunma hattı derimizdir. Bu nedenle, bir havludan cildimize bakteri geçmesi genellikle büyük bir endişe kaynağı olmayabilir. Ancak yıkandıktan sonra havluyla kurulanmanın, cildimizin savunma bariyerini zayıflattığına dair bazı bulgular da bulunuyor.

Asıl sorun ellerimizi kuruladıktan sonra bu havluyu ağzımıza, burnumuza veya gözlerimize dokundurmamız olabilir. Özellikle el kuruladığımız havluların daha dikkatli kullanılması gerekiyor. Ayrıca yemek hazırlarken kullandığımız mutfak havluları, gıdalardaki patojenlerin yayılmasına da neden olabilir.

PEKİ HAVLULAR NE SIKLIKLA YIKANMALI?

Uzmanlara göre, havluların haftada bir yıkanması gerekiyor. Havlular diğer giysilerden daha sıcak suda (40-60 derece) ve daha uzun süre yıkanmalı mikrop kırıcı deterjanlarla birlikte yıkanmalı.

Bu deterjanlar, bakterilerin kumaşta kalmasını engeller ve bazı virüsleri etkisiz hale getirir. Ancak sık ve yüksek sıcaklıkta yıkamanın çevresel etkileri de göz önünde bulundurulmalı.

Eğer daha düşük sıcaklıklarda yıkama yapılacaksa, mikropları öldürmek için çamaşır suyu kullanılabilir. Hindistan'da yapılan bir araştırma, deterjanla birlikte dezenfektan kullanımının ve havluların güneşte kurutulmasının, bakteri ve mantar yükünü azaltmada en etkili yöntemler olduğunu göstermiştir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER