Aspirin kalp krizi ve felce karşı korur mu?

Günümüzde yaş skalasının hızla düştüğü rahatsızlıkların başında kalp krizi geliyor. Konu ile ilgili Kardiyoloji Uzmanı yaptığı açıklamasında aspirinin kalp krizi ve felç riskine karşı koruyucu etki gösterebileceğini belirtti.

Aspirin kalp krizi ve felce karşı korur mu?

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ercan Türk, yaptığı açıklamasında aspirinin kalp damar sağlığı üzerindeki kanıtlanmış etkilerinden bahsetti. Günümüzde aspirinin kullanım alanlarının arttığını ifade eden uzman isim, "Aspirin, bu pıhtı oluşumunu azaltarak kalp krizi ve felç riskine karşı koruyucu bir etki sağlayabiliyor" dedi.

Daha önce kalp krizi geçirmiş ve kalp damarlarında daralma olan ya da stent takılmış hastalar için aspirinin genellikle doktorlar tarafından önerildiği ifade edildi. Uzman isim, kap damar sağlığının sadece ilaçla korunmayacağını dile getirdi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ercan Türk, aspirin kullanmanın kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler verdi.

KALP KRİZİ GEÇİRMİŞ BİREYLERE ÖNERİLİYOR

Özellikle daha önce kalp krizi geçirmiş, kalp damarlarında daralma olan ya da stent takılmış hastalar için aspirinin genellikle doktorlar tarafından önerildiğini kaydeden Türk, "İkincil korunma adı verilen bu yaklaşımda, aspirin kullanımı hayati öneme sahiptir ve bu kişilerde aspirinin sağladığı yarar, risklerden daha ağır basar. Sağlıklı bireylerin veya kalp-damar hastalığı geçirmemiş kişilerin 'koruma amaçlı' aspirin kullanımı ise daha farklı bir konudur. Son yıllarda yapılan araştırmalar, düşük doz aspirin kullanımının sağlıklı bireylerde kalp krizi riskini azaltmakla birlikte, bazı ciddi yan etkilere yol açabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, herhangi bir kalp-damar hastalığı öyküsü olmayan kişilerin aspirin kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir"

Aspirin kalp krizi ve felce karşı korur mu?

"Aspirinin doktor önerisi olmadan kullanılması bazı tehlikeler doğurabilir. En bilinen yan etkileri arasında mide ve bağırsak kanamaları, ülserler ve nadiren de olsa beyin kanaması gibi ciddi durumlar yer alır. Son yapılan bazı araştırmalar, özellikle 60 yaş üstü bireylerin her gün aspirin kullanmasının iç kanama riskini artırdığını göstermektedir. Bu nedenle aspirin masum bir ilaç gibi görünse de tüm risk faktörleri değerlendirilerek birey için en uygun kararı ilgili doktor vermelidir. Çünkü her hasta özeldir ve her bireyin sağlık durumu, damar yapısı ve risk faktörleri birbirinden farklıdır" şeklinde konuştu.

SADECE İLAÇLA KORUNMAZ

Uzman isim açıklamasının devamında kalp damar sağlığının sadece ilaç ile korunmayacağının altını çizdi. Mutlaka sigaradan uzak durmak, düzenli egzersiz programı uygulamak ve dengeli beslenmek de kalp sağlığı için atılması gereken adımlar arasında bulunuyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER