Konu ile ilgili Prof. Dr. Hakan Çoküser, yaptığı açıklamasında çayın az da olsa oksalat içerdiğini ifade ederek, içeriğe bağlı olarak böbrek taşına sebebiyet verdiğini ifade etti. Fazla çay tüketiminin gebelerde anksiyete, bebeklerde de engellilik riskini ortaya çıkarabileceği belirtildi.
Çayın vücuttaki demir emilimini azaltarak, gebelerde demir eksikliği anemisine sebep olabileceği ifade ediliyor. Bu sebeple çay tüketiminin özellikle anne adaylarında azaltılması gerektiği vurgulandı.
CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİYOR
Prof. Dr. Hakan Çoksüer, Türkiye'de ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çay tüketiminin yüksek olduğunu belirterek, aşırı çay tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu vurguladı. Çayın içeriğindeki tanen maddesinin vücutta demir emilimini azaltarak gebelerde demir eksikliği anemisine yol açabileceğini ifade eden Çoksüer, bu durumun hem anne hem de bebek için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini, aşırı çay tüketiminin kafein oranını artırarak annelerde huzursuzluk, kaygı, endişe ve anksiyete seviyelerinin yükselmesine neden olabileceğini söyledi.
Fazla çay tüketiminin aşırı sıvı kaybına neden olduğunu ve bunun da bebekte olumsuz gelişim etkileri oluşturabileceğini belirten Prof. Çoksüer, “Çay aynı zamanda florür dediğimiz maddeyi içermektedir. Buna bağlı olarak kemik erimesi riskini de artırabilmektedir. Sırt ağrısı, kemik ağrısı problemleriyle karşı karşıya kalabilmekteyiz. Çay, az da olsa oksalat içermektedir. Oksalat içeriğine bağlı olarak özellikle kadınlarda böbrek taşının artışının da olduğunu görmekteyiz” dedi.
"UZAK DURMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ"
Gebelerde ve anne adaylarında fazla çay tüketiminin hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve kalp çarpıntısı riskini ciddi şekilde artırdığını aktaran Çoksüer, "Hipertansiyon riski artan kadınlarda, bebeklerde gelişme geriliği, gelişim problemleri ve gebeliğin düşük ile sonuçlanma riski de artmaktadır. Bu nedenle, gebelere mümkün olduğunca çaydan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Bunun yanı sıra sıcak çayın mide ve yemek borusu kanser riskini de artabileceği vurgulandı. Bu sebeple çayın ılık olarak tüketilmesi gerektiği belirtildi.
NOT: Haberimiz teşhis ya da tedavi niteliği taşımamaktadır.