Aşı sayesinde gripten 8 aya kadar korunmak mümkün

Havaların soğuması ile girip ve nezle mevsimi de başlamak üzere. Uzmanlardan grip ve soğuk algınlığına ilişkin önemli açıklamalar gelmeye başladı. Soğuk algınlığı ve gribin farklarına değinen uzmanlar aşı vurgusu da yaptı.

Aşı sayesinde gripten 8 aya kadar korunmak mümkün

Pharmetic girişimci Eczacılar Derneği Başkanı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, yaptığı açıklamasında gribin RNA virüsü bir aileden geldiğini ve boğaz, burun ve akciğeri direkt olarak etkilediğini belirtti.

Özellikle eylül ve ekim aylarında yapılacak aşı sayesinde gripten 6-8 ay kadar korunmanın mümkün olacağı belirtildi. Bağışıklık sistemi zayıf olan hastaların yanı sıra çocuk ve yaşlıların bu virüsten sıkça etkilendiği vurgulandı.

Tüysüz, bağışıklık sistemi düşüklüğü, astım ve KOAH gibi kronik hastalıklar, diyabet, obezite, kanser, alkol ve sigara tüketimi ile hamilelik sürecinin gribin gelişiminde tetikleyici faktörler olduğunu dile getirdi.

SOĞUK ALGINLIĞIYLA KARIŞTIRILIYOR

Bu hastalığın halk arasında soğuk algınlığıyla karıştırıldığına dikkati çeken Tüysüz, "Oysa soğuk algınlığı sadece üst solunum yollarını etkiyen bir hastalıkken, grip akciğer dahil tüm solunum yollarını etkilemektedir. Dolayısıyla gripte oluşan ağrı, ateş ve halsizlik soğuk algınlığına göre oldukça şiddetlidir. Soğuk algınlığında nadir görünen ateş, gripte oldukça şiddetlidir. Soğuk algınlığı sinüzit ve kulak ağrısına yol açarken, grip bronşit ve zatürreye yol açar." bilgisini paylaştı.

AŞILAR 6-8 AY ETKİLİ

Tüysüz, gribin aşılanma ve antiviral ilaçlarla önlenebildiğine işaret ederek, "Hastanın en kötü günleri ilk 3-4 gündür. Ayrıca grip ilk 24 saat ile 72 saat arası bulaşıcı hale gelir. Bu yüzden kişiler, henüz hastalanmadan virüsü başkalarına bulaştırır." dedi.

Uzman isim, yaptığı açıklamasında mevsimsel gripten dünyada her yıl milyonlarca insanın etkilendiğini ifade etti. Bu tür hastalıklardan korunmanın en etkili yolu da grip aşısı olduğu vurgulandı. Çünkü grip virüsünün her yıl değiştiği belirtildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER