Ankaralılar aman dikkat sinsi hastalık öyle bir yayılıyor ki! Belirti bile göstermiyor ansızın yakalıyor

Havaların soğuması ile birlikte hastalıkların görülme sıklığı artarken uzmanlar da son dönemde artan domuz gribi vakalarına dikkati çekerek bazı uyarılarda bulundu. Belirti bile göstermeden aniden bulaşan domuz gribi ile ilgili olarak Ankaralıların merak ettiği bilgileri derledik.

Ankaralılar aman dikkat sinsi hastalık öyle bir yayılıyor ki! Belirti bile göstermiyor ansızın yakalıyor

Türkiye'de ocak ayı ile birlikte hava sıcaklıklarının iyiden iyiye düşmesi hem hastalıkların artmasına hem de hastalık görülme sıklığının artmasına neden oluyor. Hastalıkların görülme sıklığının artması ve kışın artan toplu taşıma kullanımına eşlik eden kapalı alanlarda bulunma sıklığı da hastalıkların daha kolay yayılmasına neden oluyor.

Son dönemlerde artan domuz gribi vakalarıyla uyarılarda bulunan uzmanlar da somuz gribinin sinsine bulaştığına dikkati çekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, aynı hastada domuz gribi ile kuş gribi ve covid-19 görülebildiğine dikkat çekerek, "Semptomlar ortaya çıkmadan bile başka bir insana bulaştırabiliyor" ifadelerine yer verdi.

DOMUZ GİRİBİ KİŞİYE SİNSİCE BULAŞIYOR

Son dönemlerde artmaya başlayan domuz gribi vakaları sebebi ile acil servis ve polikliniklerde oluşan yoğunluğun yanı sıra hastanelerdeki yatan hasta sayılarında da artış meydana geldiği öğrenildi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güngör, domuz gribi ve son zamanlardaki artış gösteren enfeksiyonlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ankaralılar aman dikkat sinsi hastalık öyle bir yayılıyor ki! Belirti bile göstermiyor ansızın yakalıyor

Soğuk kış aylarında kapalı ortamlarda bulunan vatandaşlara uyarılarda bulunan Dr. Güngör, “İnsanlar açık havaya soğuktan dolayı çıkamadığı için kapalı ortamlarda bulunuyor. Kapalı ortamlarda yayılması daha hızlı meydana geliyor. Kapalı ortamlara girerken mutlaka kesinlikle maske takılması lazım” dedi. Solunum yolu enfeksiyonlarının kış aylarında artış gösterdiğine , çok bulaşıcı enfeksiyonlar arsında yer aldığına dikkati çekti. Dr. Güngör, ‘’Genellikle damlacık yoluyla dediğimiz, öksürük ile hapşırarak havada kalan damlacıkların daha sonra o bölgeye gelen insanların teneffüs etmesiyle enfeksiyon kapar. Domuz gribi denilmesinin sebebi genellikle Avrupa’da domuzlardan meydana gelmiştir. Bu virüs zamanla mutasyon geçirerek domuzlardan insanlara geçmiştir.

Ankaralılar aman dikkat sinsi hastalık öyle bir yayılıyor ki! Belirti bile göstermiyor ansızın yakalıyor - Resim : 2

Artık insandan insana geçer hale gelmiştir. Domuz gribi diğer viral enfeksiyonlar olarak örneğin, kuş gribi ve son olarak da covid-19 da viral yapmıştı. Zamanlarında en çok hastalığı oluşturan virüsü aynı covid-19 gibi viral bir hastalık. 2009 yılında ilk Amerika’da çıkıp daha sonrada dünyaya yayılmıştır. Belirti olarak klasik viral enfeksiyonlar gördüğümüz belirtilerin domuz gribinde de görüyoruz” dedi. Bununla beraber maske kullanılması, hijyen kurallarına uyulması ve bol sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini de belirterek kişilerin kalabalık alanlarda özellikle maske kullanmasını istedi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER