Sigara içen kişilerin sayısında yaşanan artış nedeniyle ne yazık ki akciğer kanserinin hem görülme sıklığı hem de ölüm oranı yükselmişti. Akciğer kanseri tanısı için Ankara Üniversitesinde görevli bilim insanları büyük bir başarıya imza attı ve konuşma sesinden hastalığın tanısını erken evrede yakalaycak bir uygulama geliştirdi.
İNSAN SESİNDEN AKCİĞER KANSERİ ERKEN EVREDE YAKALANACAK!
Ankara Üniversitesindeki (AÜ) bilim insanlarınca geliştirilen yapay zeka destekli uygulamayla kişilerin konuşma sesi incelenerek akciğer kanserinin erken evrede tespit edilebilmesi hedefleniyor.
AÜ Kök Hücre Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Ankışhan öncülüğünde, farkı disiplinlerden bilim insanlarının katkılarıyla geliştirilen yapay zeka destekli uygulamayla genellikle son evrede fark edilen akciğer kanserinin erken aşamada teşhis edilmesi amaçlanıyor.
Uygulamaya ilişkin AÜ Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ankışhan, akciğer kanserinin genellikle ilerleyen evrelerde fark edildiğine ve bu nedenle kişilerin hayatını kaybedebildiğine dikkati çekti.
Akciğer kanserini erken evrede yakalamak için çalıştıklarını belirten Ankışhan, elde etmiş oldukları veriler üzerine sesten akciğer kanserinin yakalanabileceğini keşfettiklerini söyledi. 1,5 senelik bir çalışmanın ürünü olan uygulama akciğer kanserini birinci evrede yüzde 90'ın üzerinde doğruluk payı ile erken dönemde teşhis etme oranı ile büyük memnuniyet yarattı.