Ankara İstanbul İzmir gerekirse dışarı bile çıkmayın! Eyyam-ı Bahur uyarısı geldi hayatınız ters düz olacak

MGM, Eyyam-ı Bahur sıcaklıklarının geleceğini duyurduğu açıklama sonrası uzmanlardan da uyarılar peş peşe geldi. Gerekirse dışarı bile çıkılmaması gerektiği ifade edilirken özel sağlık durumlarına da dikkat çekildi.

Ankara İstanbul İzmir gerekirse dışarı bile çıkmayın! Eyyam-ı Bahur uyarısı geldi

Türkiye yaz mevsimini yaşarken sıcak hava dalgaları ile ilgili de zaman zaman uyarılar yapılıyor. Sıcak hava dalgaları arasında olan Eyyam-ı Bahur sıcaklarının geleceği tarih paylaşılırken uzmanlar da kritik günlere dikkati çekerek önemli açıklamalarda bulundu.

Sıcak havanın etkisiyle artan ozon gazının öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi şikayetleri tetikleyebileceğinden bahseden uzmanlar astım hastalarında atak gelişimini ve solunum şikayetlerini artırabileceğinden bahsederek tedbirli olunması gerektiğini belirtti.

UZMANLARDAN ASTIM HASTALARI İÇİN "EYYAM-I BAHUR" UYARISI

Türk Toraks Derneği (TTD) Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, bu hafta etkisini gösterecek "eyyam-ı bahur" olarak da adlandırılan aşırı sıcak havanın, akciğer sağlığı üzerine olumsuz etkilerine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Köktürk, mevsim normallerinin üzerinde seyreden aşırı sıcak havanın milyonlarca kişinin sağlığını riske attığını vurgulayarak, sıcak havanın genellikle ozon oluşumu ve artan partikül madde nedeniyle hava kalitesinin düşmesine neden olduğunu aktardı.

Ankara İstanbul İzmir gerekirse dışarı bile çıkmayın! Eyyam-ı Bahur uyarısı geldi hayatınız ters düz olacak

Köktürk, "Sıcak havanın etkisiyle artan ozon gazı, öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi şikayetleri tetikleyebileceği için astım hastaları için özellikle zararlıdır. Ek olarak aşırı sıcak, akciğerlerin derinliklerine nüfuz edebilen ve solunum şikayetlerini şiddetlendirebilen küçük parçacıkları yoğunlaştırabilir." uyarısında bulundu. Sıcak havayla polen ve alerjenlerin de artış gösterdiğine işaret eden Köktürk, sıvı tüketiminin önemine dikkati çekerken özellikle astın hastalarının Eyyam-ı Bahur sıcaklarında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını önerdi.

SONRAKİ HABER