ALS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Henüz net bir tedavisi bulunmayan ALS hastalığının ne olduğu ve belirtileri merak ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Yılmaz, ALS hastalığı hakkında bilgiler verdi.

ALS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

ALS hastalığının ne olduğu ve belirtileri merak ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Yılmaz, 21 Haziran Dünya ALS Günü dolayısıyla hastalık hakkında açıklamalarda bulundu.

21 Haziran Dünya ALS Günü vesilesiyle önemli bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Yılmaz, toplumda daha çok ALS adıyla bilinen “Amyotrofik Lateral Skleroz” hastalığının, beyin ve omurilikte bulunan ve kasları hareket ettiren motor nöronların hasarı sonucu ortaya çıktığını anlattı.

ALS'nin tüm dünyada görülme sıklığının 100 bin kişide 2 ile 6 arasında olduğunu anlatan Dr. Yılmaz, “ALS 40 ve 60 yaş arası erkek bireylerde daha fazla görülmekte. 65 yaşından sonra cinsiyet farkı kalmamakta, kadın ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir. Hastalık için risk faktörleri tanımlanamamıştır. Yüzde 5-10 oranda genetik geçişin rol oynadığı düşünülmektedir. Ancak net gen taraması henüz yapılmamıştır. Sigara içen bireylerde sigara içmeyen bireylere göre hastalık bir miktar fazla görülmektedir. Aynı zamanda yoğun spor yapan polislerde, askerlerde ve futbolcularda hastalığın daha çok görüldüğünü gösteren çalışmalar var. Kimyasal madde maruziyetinin de hastalık için bir risk faktörü olduğu belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

ALS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

ALS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastaların polikliniğe daha çok “Kas krampları, seğirmeler, kaslarda sertlikler, ağrılar ve güçsüzlükle” başvurduğunu anlatan Dr. Yılmaz, “Şikayetlerin başlangıç bölgesine bağlı olarak hastalığın seyri de farklılık gösterir. Hastalık eğer kollarda başladıysa hasta bize daha çok anahtar çevirmekte zorluk, bardak tutmakta zorluk, düğme iliklemekte zorluk şikayetleriyle gelir. Eğer ki hastalık bacaklarda başladıysa da yürüme güçlüğü ve tökezlemelerle hastalar bize başvurabilir. Hastalık ilerledikçe gövde kaslarına yayılabilir. Gövde kaslarının tutulumuna bağlı olarak da yutma güçlüğü, konuşma güçlüğü ve nefes darlığı da hastalığın ilerleyen dönemlerinde görülebilmektedir” diye konuştu.

Erken tanının hastanın yaşam kalitesini arttırmak için çok önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, hastalığın henüz net bir tedavisinin olmadığını ifade etti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER