Kanser hastalığı tüm dünydada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir hızla yayılmaya devam ederken bilim insanları hem hastalığın ortaya çıkış nedenlerini hem de tedavisini araştırmaya devam ediyor. Özellikle de hastalığın tedavisi konusunda çalışmalar devam ederken bu çalışmalardan birine de Selçuk Üniversitesi imza attı. Selçuk Üniversitesinde geliştirilen araştırma çalışması TÜBİTAK ve COST desteği almaya hak kazandı.
KANSER HASTALIĞI TEDAVİSİNDE AKILLI İLAÇ DÖNEMİ!
Selçuk Üniversitesinde kanser tedavisine yönelik hazırlanan proje Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) ve TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı. Proje ile antikanser ilaçlarının hedefli ve yan etkileri en aza indirgenmiş şekle dönüştürülmesi hedefleniyor.
Yürütücülüğünü Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz’ın yaptığı “Floresans Hyaluronik Asit-Kaliks[4]Aren Türevlerinin Sentezi, Altın Nanopartiküllere İmmobilizasyonu, Farklı Antikanser Ajanların Taşınmasında Kullanılması ve Antiproliferatif Özelliklerinin İncelenmesi” konulu TÜBİTAK projesi, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) tarafından kabul edildi.
Prof. Dr. Yılmaz, projeyle yeni bir kanser ilacı keşfi yerine mevcut kanser ilaçlarını daha hedefli hale getirerek yan etkilerini önlemeyi amaçladıklarını belirtti. Yılmaz, “Yaklaşık 25 yıldır nano kapsüller üzerine çalışıyoruz, yani nano boyutta bileşikler sentezliyoruz. Bu bileşiklere nano sepetler adını veriyoruz. İlaçları bu sepetlere yükleyerek hedeflerine ulaştırmayı planlıyoruz
. Bu süreçte vücutta doğal olarak bulunan ve yaygın olarak bilinen hyaluronik asidi kullanacağız. Taşıyıcıları aside bağladıktan sonra ilaçları yükleyip sağlıklı hücrelere çok zarar vermeden kanser hücrelerine yönlendireceğiz. Kanser hücrelerinde bu asidin bağlanabileceği reseptörler fazlaca bulunuyor. Bu sayede hyaluronik asit, kanser hücrelerini hedef alacaktır” dedi.
Düzenlenen çalışmada hedefli ilacın geliştirilmesi amaçlanırken bu sayede hastalıkların çok daha kolay bir şekilde tedavi edilmesi sağlanmış olacak. Kanser hücre kültürü çalışmaları devam ederken bu çalışmaların başarı ile tamamlanmasının ardından hayvan deneyleri başlayacak. İlaç son olarak klinik faz deneylerine geçecek.