Ağız kuruluğu bu ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Ağız kuruluğu, genellikle önemsiz bir rahatsızlık olarak algılansa da, bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Ancak kalıcı ağız kuruluğu, diyabet, felç ve HIV gibi hayatı tehdit eden hastalıklarla da ilişkilendirilebiliyor.

Ağız kuruluğu bu ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Tıbbi literatürde 'kserostomi' olarak adlandırılan ağız kuruluğu, tükürük üretiminin azalması ya da tamamen durması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, ağızda rahatsızlık yaratabilir ve genel ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Tükürük, ağızda yiyecekleri sindirmeye yardımcı olur, konuşmayı kolaylaştırır ve ağız içinin nemli kalmasını sağlar. Bunun yanı sıra, diş çürüklerini engellemeye ve ağızdaki bakterilerin dengesini korumaya destek olur.

Ağız kuruluğu sorununu herkes bir dönem yaşayabilir. Çoğu zaman pek önemsenmeye bu durum, 5 ciddi sağlık sorununun habercisi olabilir.

Ağız kuruluğu, yaşlanma, horlama, sigara kullanımı veya belirli ilaçların yan etkileri gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Ancak kalıcı ağız kuruluğu, diyabet, felç, HIV ve Alzheimer gibi ciddi sağlık sorunlarıyla da bağlantılı olabilir.

Ağız kuruluğu bu ciddi hastalıkların habercisi olabilir

"BİR SAĞLIK SORUNUNUN HABERCİSİ OLABİLİR"

Mirror'da yer alan haberde, Dr. Azad Eyrumlu, ağız kuruluğunun vücutta başka sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğine dikkat çekti. Dr. Eyrumlu, "Ağız kuruluğu, yapışkan bir ağız hissi, kuru ya da ağrılı bir boğaz, çiğneme veya yutma güçlüğü ve kötü nefes gibi semptomlarla kendini gösterebilir." derken "Bu belirtiler, bazen otoimmün hastalıklar, HIV ya da Sjögren sendromu gibi sağlık sorunlarına da işaret edebilir" diye konuştu.

Tükürük bezlerinin, ağızda yeterli nemi sağlamak için gerekli tükürüğü üretememesi durumu "Xerostomia" olarak adlandırılıyor. Tükürük, ağızdaki asitleri nötralize etmek, bakterileri temizlemek, yiyecek artıklarıyla mücadele etmek ve sindirime yardımcı olmak gibi hayati işlevler görür. Bu sebeple ağız kuruluğu yalnızca diş sağlığını değil, genel sağlık durumunu da olumsuz etkileyebilir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER