2019 ve 2023 yıllarını kapsayan araştırma sonuçlarını açıklayan Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), antibiyotik kullanımının acilen azaltılmasını talep etti. Antibiyotik direncinin hatalı kullanım nedeniyle arttığı, yaşanan bu durumun ise halk sağlığı için tehlike arz ettiği ifade edildi ve acil tedbir alınması istendi.
ANTİBİYOTİK DİRENCİ ARTTI, ALARM VERİLDİ!
ECDC tarafından yayımlanan son raporda, bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler gibi organizmaları öldürmek veya çoğalmalarını durdurmak için kullanılan antimikrobiyal ilaçların bireylerde direnç oluşturduğu kaydedilerek bu durumun halk sağlığı için tehlike arz ettiği belirtildi.
AB ve Avrupa Ekonomik Alanı'nda (AEA) her yıl 35 binden fazla kişinin antimikrobiyal dirençli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğinin bildirildiği raporda, AB'de antibiyotik tüketiminin 2019-2023 yıllarında yüzde 1 artmasıyla 2030'a kadar antibiyotik tüketimini yüzde 20 azaltma hedefinden uzaklaşıldığı aktarıldı.
Bu şekilde devam edildiği takdirde belirlenen hedefe ulaşmanın mümkün olmayacağı uyarısında bulunulan raporda, soruna "birleşik ve acil bir yanıt" verilmesi çağrısı yapıldı.
Yayımlanan raporda yaşanan sorunun çözümü için kesin olarak antibiyotik kullanımının azaltılması gerektiği belirtildi. Buna ek olarak yeni antimikrobiyallerin geliştirilmesi gerektiği ifade edilirken geliştirilen yeni antimikrobiyallerin herkesin erişimine açılmasının önemli olduğu vurgulandı. Artan antibiyotik direncinin gerekli önemi görmediği konusunda uyarı yapan uzmanlar bunun aslında tüm toplumun sağlığını tehdit eden son derece önemli bir sağlık sorunu olduğunun altını çizdiler.