Menopoz döneminde büyüyen miyomlar hakkında uzman doktorlardan açıklama gecikmedi. Uzmanlar kanser riskini işaret etti. Ayrıca bu gibi durumlarda ameliyatın planlamasının yapılması gerektiğine de dikkat çekildi.
Evde cilt bakımı yapmak mümkün mü? Aman dikkat bu yanlışlara düşmeyin!
Her miyomun kanser riski taşımadığını da belirten uzmanlar, 40 yaş üzeri kadınlarda yeni ortaya çıkmış miyom saptanması oranının yaklaşık olarak yüzde 40 - 50 arasında olduğu da söyleniyor. Fakat kanserojenik özellik taşımayan karın içi tümörler olduğunu bildiren uzman doktorlar, miyomların görülme riskinin en az olduğu grubun adet öncesi genç kızlar olduğuna da vurgu yaptı.
MİYOM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Birçok kadın miyom belirtilerinin neler olduğunu merak edilirken madde madde sıralandı.
Yoğun ve uzamış ağrılı adet kanamaları,
Karın içi basınç ve ağrı hissi gibi bulgular,
Kısırlık veya gebelikle ilişkili komplikasyonlar,
Ağrılı cinsel ilişki gibi üreme fonksiyonu bozuklukları,
Sık idrara çıkma, idrar kaçırma, idrarı tam boşaltamama hissi
Kabızlık gibi bağırsaklarla ilgili rahatsızlıklar
Su ve damacana şişelerine dikkat! Sağlığınızdan olmayın!
MİYOM TEŞHİSİ NASIL KONULUYOR?
Miyomların klinik tanısının kadın doğum muayenesi ve ultrasonografi ile konuluyor. Tedavi yönemi hakkında da konuşan uzman isimler, miyomların büyümesini durduran, yok eden bir ilaç tedavisinin bulunmadığını belirtti. İlaçlar geçici menopoz durumu yaratırken, aynı zamanda kemik erimesine de sebebiyet verebilir.
Ameliyata karar verildiği taktirde öncelikle göbek deliğinde yapılan 1 santimetrelik kesiden optik kamera ile girilir. Daha sonra karında yapılan 2-3 adet 3-10 milimetre uzunluğunda kesiler ile ameliyatın yapılr.