2-6 yaş arası çocuklarda sünnet önerilmiyor

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Atabek, sünnet hakkında bilgi vererek 2-6 yaş arası çocuklarda tıbbi bir gerekçe olmadığı sürece sünnetin önerilmediğini söyledi.

2-6 yaş arası çocuklarda sünnet önerilmiyor

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Atabek, sünnet hakkında açıklamalarda bulundu. Atabek, 2-6 yaş arası çocuklarda sünnetin önerilmediğini anlattı.

Sünnetin dini veya kültürel gerekçelerle birçok din ve kültürde küçük yaşlardaki erkeklere uygulandığını söyleyen Doç. Dr. Atabek, sünnetin faydalarından bahsetti. Atabek, “Sünnetin erkeklerde penis, bebeklerde idrar yolları enfeksiyonunu, bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkları ve son olarak da AIDS’i önlediği ileri sürülmektedir. AIDS hariç, diğer teoriler ilk ortaya atıldıklarında ilgi çekseler de, hastalık riskinin sünnetin kendi riskinden düşük olması nedeniyle bugün yaygın sünnet için yeterli gerekçe olarak görülmemektedir" diye konuştu.

Sünnetin ameliyathanelerde deneyimli cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Atabek, “Her cerrahi işlem gibi sünnetin de en uygun şartların olduğu ameliyathanelerde, deneyimli cerrahlar tarafından yapılması gerekir. Çocuğa yapılacak cerrahi işlemin mümkün olduğunca psikolojik travma oluşturmaması önemlidir” dedi.

2-6 yaş arası çocuklarda sünnet önerilmiyor

YENİDOĞAN SÜNNETİ YAPILMASI İÇİN EN ÖNEMLİ ŞART NEDİR?

6 yaşından büyük her çocuğun yapılacak tıbbi bir işlem hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini anlatan Atabek, “Sünnetin çocuk tarafından kabullenilmiş olması önemlidir. Yenidoğan dönemi ve 2 yaş öncesi yapılan sünnetlerde aile bilgilendirilmesi gereklidir. 2-6 yaş arası çocuklarda tıbbi bir gerekçe yoksa sünnet önerilmez. Ayrıca yenidoğan sünneti yapılması için en önemli şart, çocuğun ek bir sağlık sorununun olmaması ve cinsel organın bu işleme uygun olması gerekir. Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski azalmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme hızlı olur ve psikolojik bir etkilenme olmaz” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Atabek, "Sünnet yapılacak ise bu operasyon bir erkek genital estetik operasyonu olduğu için hastane ortamında ve profesyonelce yapılmalıdır” uyarısında bulundu.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER