1-3 yaş arası çocuğu olanları bekleyen tehlike: Yabancı cisim aspirasyonu

1-3 yaş çocuğu olan aileler için uzmanlardan yabancı cisim aspirasyonu uyarısı geldi. Özellikle küçük çocuklarda görülen nefes borusunun yabancı cisim ile tıkanması durumunda ailelerin ve bakıcıların bilinçli olması gerektiği ifade edildi.

1-3 yaş arası çocuğu olanları bekleyen tehlike: Yabancı cisim aspirasyonu

Küçük çocuklar belirli bir yaşa gelene kadar ağza alınmaması gereken nesneleri ve yabancı cisimleri bilemiyor. Durum böyle olunca da istenmeyen kazalar yaşanabiliyor. Uzmanlar bu noktada çocuğun bilincini kazanana kadar hem ailelerin hem de bakıcıların eğitim almış olması gerektiğini söylüyor.

Ağza koyulan maddenin nefes borusuna kaçması durumunda bu konuya yabancı cisim aspirasyonu denildiğini ifade eden Doç. Dr. Tugay Tartar yaptığı açıklamasında bu durumun en sık 1-3 yaş arası çocuklarda görüldüğünü söyledi.

1-3 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Doç. Dr. Tugay Tartar, ağza koyulan herhangi bir maddenin nefes borusuna kaçması durumunun yabancı cisim aspirasyonu anlamına geldiğini, tüm dünyada sık görülen, acil müdahale gerektiren ve gecikildiği takdirde ölüme neden olabilen bir durum olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Tartar, çocukların yemek yeme eğitimi almamış olması, azı dişlerinin henüz tamamlanmamış olması, yine küçük yaştaki çocukların ellerine aldıkları her cismi ağzına götürmeleri ve ağızlarında herhangi bir cisim varken gülme, ağlama ve koşma eylemlerini yapmaları nedeniyle özellikle 1-3 yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü vurguladı.

NEFES BORUSUNA EN SIK KAÇAN YİYECEKLER

Nefes borusuna en sık çekirdek, fındık, fıstık, ceviz, fasulye, nohut gibi yiyecek ve meyve çekirdeklerinin kaçtığını, bunların haricinde küçük oyuncak parçaları, kalem ucu, çengelli iğne ve özellikle türban takan gençlerde türban bağlama esnasında iğne ağzında iken konuşma, gülme eylemlerine bağlı olarak toplu iğnenin nefes borusuna kaçan cisimler arasında olduğunu dile getiren Doç. Dr. Tugay Tartar, yabancı isim aspirasyonunda nefesin ani olarak kesilmesinin, morarmanın, öksürüğün ve hırıltılı solunumun en sık görülen bulgular arasında olduğunu ifade etti.

Uzman isim yaptığı açıklamasında çocuğun nefes borusuna yabancı cisim kaçtığında yanında kimse yoksa ve ailede fark etmemişse bu durumun aylarda bu şekilde kalabileceğini de belirtti. Bu sebeple çocuklarda geçmeyen öksürük, zatürre ve balgam gibi şikayetlerin dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER