YSK'dan oy pusulasındaki parti sıralamasına yapılan itiraza cevap geldi

Geçtiğimiz günlerde Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart Yerel Seçimlerinde kullanılacak oy pusulasında partilerin sıralamasını belirlemek için kura çekimi yapılmış ve Cumhuriyet Halk Partisi ve Zafer Partisi, Ak Parti'nin kurada 1. sırada çıkmasından dolayı şaibe olduğunu iddia ederek itirazda bulunmuştu.

YSK'dan oy pusulasındaki parti sıralamasına yapılan itiraza cevap geldi

Yerel seçim temposu iyiden iyiye hızlanırken, sürece yönelik adımlar birer birer gerçekleştiriliyor. Planlanan takvime göre seçim süreci işlerken, yapılan tartışma ve itirazların ardı arkası kesilmiyor.

Son olarak geçtiğimiz günlerde 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde kullanılacak oy pusulasında partilerin yerlerini belirlemek için bir kura çekimi gerçekleştirilmişti. YSK'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve 35 partinin katıldığı kura çekimi sonucu iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi 1, muhalefet partilerinden CHP 18, MHP 31 ve İYİ Parti 2. sırada yer almıştı. Yapılan bu kura çekiminin ardından ise CHP ve Zafer Partisi yönetimi seçim kuralarında Ak Parti'nin ilk sırada yer almasının şaibe sonucu olduğunu iddia ederek YSK'ya başvuruda bulunmuştu. YSK'dan yapılan başvurulara ret cevabı geldi.

YSK'dan oy pusulasındaki parti sıralamasına yapılan itiraza cevap geldi

YSK'DAN İDDİALARA CEVAP

Konu ile ilgili açıklama yayınlayan YSK "Kur’a çekimi esnasında basın mensupları salonun her yerinde konumlanmış ve her açıdan görüntü almıştır. Buna rağmen, temsilcisi tarafından bir siyasi parti adına kur’a çekim işlemi gerçekleştirilirken tek bir açıdan çekilmiş bir görüntü üzerinden, sosyal medyada kur’a çekimi işleminin, bir siyasi partinin oy pusulasında birinci sırada yer alması maksadıyla planlı bir şekilde organize edildiği yönünde asılsız haberler ve paylaşımlar yapıldığı görülmüştür.

Söz konusu asılsız haberler ve paylaşımların aksine, siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki sıralaması sadece tek bir açıdan izlenerek değil, her açıdan gerek basın-yayın mensupları, gerek YSK Üyeleri, gerekse basın mensupları arasında ve YSK üyeleriyle aynı masada yer alan siyasi parti temsilcilerinin şahitliği altında izlenmek suretiyle son derece şeffaf bir şekilde sonuçlandırılmıştır" denilerek söz konusu kura çekimindeki şaibe iddiaları reddedildi.

Yapılan bu açıklamanın ardından söz konusu oy pusulasında bir değişikliği olmayacağı ve seçime bu şekilde gidileceği kesinleşmiş oldu.

SONRAKİ HABER