Yılmaz Tunç: Cumhurbaşkanımız Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni açıklayacak!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaklaşık 1 yıldır hazırlandıkları Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kısa bir süre içerisinde açıklayacağını söyledi.

Yılmaz Tunç: Cumhurbaşkanımız Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni açıklayacak!

Türkiye’de Yargı alanında yeni gelişmeler yaşanmaya başlandı. Mahkemelerde yapılan yargılamaların sürelerinin oldukça fazla olması en önemli şikayet konusu olurken adaleti yaralayan bazı durumda Adalet Bakanlığı’nı da rahatsız ediyor. Bu hususlarda iyileştirmeler yapabilecek Yargı Reformu Strateji Belgesi için çalışmaların tamamlandığı açıklandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bir açıklama yaparak Yargı Reformu Strateji Belgesi için yaklaşık 1 yıldır çalıştıklarını ve bu çalışmalarda sona gelindiğini söyledi. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin kısa bir süre içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacağını Adalet Bakanı Yılmaz Tunç duyurdu. Strateji Belgesi açıklandıktan sonra ise top TBMM’ye geçecek ve kanun teklifinin yasalaşarak düzenlemeleri hayata geçmesi beklenecek.

Yılmaz Tunç: Cumhurbaşkanımız Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni açıklayacak!

“Hâkim ve savcı sayımızı 24 bin 798'e çıkardık”

Fiziki imkanların artırılmasının adalet için tek başına yeterli olmadığının altını çizen Bakan Tunç, yargı mensuplarının nitelik ve niceliğini artırmanın gayreti içerisinde olduklarını ifade etti. Tunç, şöyle konuştu:

“Yeni adliye binalarımızın kullanımı ve mevzuatın doğru uygulanması elbette ki uygulayıcılarımızın elindedir. Bu sebeple yargı mensuplarımızın nitelik ve niceliğini artırmanın gayreti içerisindeyiz. 2002 yılında ülke genelinde, 9 bin 349 olan hâkim ve savcı sayımızı 24 bin 798'e çıkardık. Son 1 yılda Türkiye geneli ilave 2 bin 294 hakim-savcı ataması yaptık.”

“Uzun aylar atılan duruşmalara son vermek istiyoruz”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, adaletin daha hızlı bir şekilde tesis edilmesi için mahkeme sayılarını sürekli olarak artırdıklarına dikkat çekerek, 2002 yılında adli yargıda 3 bin 581 olan mahkeme sayısının 7 bin 133'e çıkarıldığını belirtti. Tunç, “2002'de idari yargıda 146 olan mahkeme sayısını 224'e çıkardık. Son bir yılda 2 bin 812 ilk derece mahkemesi kurduk. Geçen haftalarda açılışını gerçekleştirdiğimiz Tekirdağ ve Denizli ile bölge adliye mahkemelerini 17 bölgede, bölge idare mahkemelerini 9 bölgede faaliyete geçirdik. İstinaf mahkemelerimizle hem Yargıtay ve Danıştay'ın iş yükünü azalttık hem de vatandaşlarımızın hukuki güvencesini arttırdık.” dedi.

“Birkaç hafta sonra Cumhurbaşkanımız Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni kamuoyu ile paylaşacak”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni kamuoyu ile paylaşacağını açıkladı. 1 yıldır konuya ilişkin çalışma sürdürdüklerini anlatan Bakan Tunç, şöyle konuştu:

“Önümüzdeki birkaç hafta sonra Cumhurbaşkanımız Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni kamuoyu ile paylaşacak. Bir yıldan bu yana da çalışıyoruz, strateji belgesinde yargıda gecikmeyi önleyecek, vatandaşlarımızın gecikmeksizin hakkına kavuşabilmesi noktasında tıkanan damarları açabilecek çok önemli hedefler ortaya konulacak. Hakimlerimizin, savcılarımızın, avukatlarımızın, vatandaşlarımızın görüşlerini aldık, almaya da devam ediyoruz. Birçok konuya neşter vurularak, özellikle yargıya güveni sarsan bazı durumların ortadan kaldırılmasına yönelik çok önemli reformları hayata geçireceğiz. ”

Yılmaz Tunç: Cumhurbaşkanımız Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni açıklayacak! - Resim : 2

Adalet alanında yaşanan olumsuzluklara neşter vuracak olan bu hazırlıklar şimdiden merak konusu oldu. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ayrıntıları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu duyurması ile netleşecek. Mahkemelerin ve yargılamaların nasıl etkileneceği ise uygulamaya geçildiğinde belli olacak. Vatandaşlar mahkeme sürelerinin kısalmasını beklerken bunun yeni paket ile yapılıp yapılamayacağı merak konusu oluyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER