Yeni dokunulmazlık dosyaları TBMM'de! Hangi milletvekilleri listede?

Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri için beklenen süreç işletilmeye başlandı. TBMM Başkanlığı'na sunulan dosyalar kapsamında toplam 12 vekilin dokunulmazlıklarının kaldırılması istendi.

Yeni dokunulmazlık dosyaları TBMM'de! Hangi milletvekilleri listede?

Ülkemizde milletvekili seçilen kişilere dokunulmazlık hakkı tanınmakta olup bu kişilerin yargılanması ve haklarında adli işlem yapılabilmesi için TBMM'de yasama dokunulmazlığının kaldırılması için karar alınması gerekmektedir. Bu kapsamda 12 vekil hakkında hazırlanan dosyalar TBMM Meclis Başkanlığı tarafından karma komisyona havale edildi.

YENİ DOKUNULMAZLIK DOSYALARI TBMM'YE SEVK EDİLDİ!

Tezkereler, Meclis Başkanlığınca, Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale edildi.

Dosyaları Karma Komisyona sevk edilen milletvekilleri şöyle:

"CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, CHP İstanbul milletvekilleri Özgür Karabat, Turan Taşkın Özer, Türkan Elçi, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir, Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya, bağımsız İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt."

MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI KAÇ OYLA KALKAR, DOKUNULMAZLIKLAR NASIL KALDIRILIR?

Dokunulmazlığın kaldırılması yetkisi meclistedir. Dokunulmazlığı olan bir vekilin suçlanması durumunda yargılanması için öncelikle fezleke hazırlanır ve Adalet Bakanlığı'na sunulur. Bakanlık tarafından hazırlanan gerekçeli yaza önce Cumhurbaşkanlığı'na buradan da TBMM Başkanlığı'na iletilir.

Bu dosyalar Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale ediliyor. Karma Komisyon Başkanı, dokunulmazlık dosyalarını incelemek üzere her siyasi partinin Hazırlık Komisyonuna verebileceği üyeleri arasından ad çekme suretiyle 5 üyeli bir Hazırlık Komisyonu teşkil ediyor. Hazırlık Komisyonu, kendine gizli oyla bir başkan ve sözcülük görevini de yapacak bir katip seçiyor.

Komisyonun kurulmasının ardından en geç 1 ay içerisinde dosyayı inceleyerek raporunu sunmakla yükümlü tutuluyor. Komisyon kendisine sunulan tüm kağıtları inceliyor ve gerek görmesi durumunda hakkında soruşturma açılan vekili dinleyebiliyor. Ancak tanık dinleme yetkisi bulunmuyor. Hazırlık komisyonu tarafndan talep haklı bulunarak dokunulmazlığın kaldırılması kararı verilmesi durumunda bu sefer dosya Karma Komisyona havale edilerek bir üst aşamaya geçiliyor ve yine 1 aylık süreç başlıyor.

Hazırlık Komisyonu, kurulduğu andan itibaren en geç 1 ay içinde dosyayı inceleyerek raporunu hazırlıyor. Bu komisyon bütün kağıtları inceleyip gerekirse o milletvekilini dinliyor ancak tanık dinleyemiyor. Hazırlık Komisyonu, yasama dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar alırsa dosya Karma Komisyona havale ediliyor. Karma Komisyon da 1 ay içinde Hazırlık Komisyonu raporunu ve eklerini görüşerek sonuçlandırıyor.

Genel Kurul'a gelen fezleke dosyaları ise vekiller tarafından oylanıyor. Burada 151 karar yeter sayısı geçerli kabul ediliyor. Vekilin dokunulmazlığının kaldırılması ile milletvekilliği düşmüyor. Sadece yargılanmasına izin verilmiş oluyor. Ancak bir suçtan hüküm giyen vekilinin cezasını kesinleşmesi durumunda vekilliği de düşüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER