Ticaret Bakanlığı: “İsrail’den ülkemize ulaşan hiçbir İsrail sevkiyatı bulunmamaktadır”

Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs 2024 tarihinden bu yana İsrail’e yönelik ihracat ve ihale için tescil edilmiş İsrail sevkiyatının bulunmadığı açıklandı.

Ticaret Bakanlığı: “İsrail’den ülkemize ulaşan hiçbir İsrail sevkiyatı bulunmamaktadır”

Türkiye’nin söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacağını ifade eden Ticaret Bakanlığı, zaman zaman ortaya atılan ve doğru olmayan haberlerin asıl amacının da ne olduğunu söyledi.

İsrail için gümrük sisteminin kapalı olduğunun altını çizen Bakanlık, bahsi geçen malların Filistin ile ticarete ait olduğu ticaret verilerinden de anlaşılacağı vurgulandı.

2 MAYIS’TAN BU YANA

Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs 2024 tarihinden sonra Türkiye’den İsrail’e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi veya İsrail’den Türkiye’ye ulaşan hiçbir İsrail sevkiyatı bulunmadığını bildirdi.

BAKANLIKTAN YAZILI AÇIKLAMA

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2 Mayıs 2024 tarihinde İsrail’le ihracat ve ithalatın tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğu hatırlatıldı. Bazı basın organlarında bu konuda yapılan haberlerin gerçek olmadığı kaydedilen açıklamada, “Esasen ülkemiz, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail’in insanlık dışı saldırılarının durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını en yoğun çaba ile kullanmış ve Filistin’e en çok insani desteği sağlayan ülke olmayı sürdürmüştür. Bununla birlikte hükümetimiz, İsrail’in saldırılarını durdurmaya yönelik politikalarının bir devamı olarak da İsrail ile ticareti 7 Ekim tarihinden sonra aylık ticaret rakamlarından görülebileceği gibi önce yavaşlatmıştı. Akabinde 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren 54 grupta bin 19 farklı ürünlerde Türkiye’den İsrail’e ihracatı durdurmuştuk. Nihayet aşamalı bir şekilde hayata geçirdiğimiz bu adımların bir devamı olarak, İsrail hükümetinin uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakması ve Gazze’nin içine insani yardımlarımızı engellemesi üzerine hükümetimiz 2 Mayıs 2024 tarihinde İsrail ile ihracat ve ithalat işlemlerini tamamen durdurmuştur” ifadeleri yer aldı.

İsrail için gümrük sisteminin kapalı olduğunu ifade eden Ticaret Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilerin şeffaf bir şekilde yayınlandığını net bir dille ifade etti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER