Ankara’nın Nallıhan ilçesinde Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı işçilerinin özelleştirmeye karşı başlattıkları eylem 8. gününe girerken konu bugün TBMM Genel Kurulu’na getirildi. CHP Grubu’nun önerisiyle işçilerin yaşadıkları kayıpların araştırılması için Meclis Araştırması yapılması talep edildi. Bu öneri ile ilgili olarak iktidar ve muhalefet parti milletvekilleri düşüncelerini ifade ettiler.
4 ARALIK'TA İHALEYE ÇIKIYOR
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl işçilerin sorunlarını TBMM’ye taşırken, “Maden emekçileri 8 gündür kendilerini yüzlerce metre yerin altında adeta ölüme terk ettiler. Çok temel haklı gerekçeleri vardı. Bunların başında, büyük bir alın teriyle çocuklarına ekmek götürmenin kavgasını veren işçilerin işlerini kaybetme kaygısı var. Bu işletme 4 Aralık'ta ihaleye çıkıyor. Bu işçiler günlerdir sendikalarıyla birlikte dertlerini anlatmaya çalıştılar, yürüyüşler yaptılar, toplantılar yaptılar ama iktidar üç maymunu oynadı; ne duydu, ne gördü ne de konuştu ve bugünlere gelindi.” dedi.
FUAT OKTAY YANIT VERDİ
Sonrasında ise AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay söz alarak Çayırhan Termik Santrali işletmesinin 2020 yılında özelleştirme süresinin dolması gerekçesiyle Elektrik Üretim AŞ’ye devredildiğini belirtti. İşçiler ile santrale giderek görüştüğünü hatırlatan Fuat Oktay açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Daha fazla yatırım, istihdam ve elektrik üretimiyle Çayırhan'ımızın, bölgemizin, Ankara'mızın ve Türkiye'nin kazanabileceği bir çözümü sunabilmek, işçilerimizin hem mevcut kazanımlarını hem de iş güvenceleriyle ilgili haklarını koruyor olabilmek ve oradaki sosyal tesislerle ilgili daha fazla nasıl faydalanabilecekleriyle ilgili çalışıyoruz. Her bir konuyla ilgili bakanlarımız kendisi çalışma yürütüyor. Burada kimseye peşkeş çekilmesi değil, istihdamın, üretimin artırılması ana konudur. Gözümüz de kulağımız da işçilerimizle birliktedir. Bizim yaklaşımımız çözüm üretmek üzere, sizin gibi istismar üzerine değildir. Çalışanlarımız oradaki konutları kullanmaya devam edecek, hiçbir şey kapatılmayacağı gibi orada üretim artacak ve çalışanlarımız çalışmalarına devam edecek, hakları, kazanımları sürecek.”
ÖNERGE REDDEDİLDİ
Milletvekillerinin görüşlerini bildirmelerinin ardından Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı işçilerinin kayıplarının araştırılması için Meclis Araştırması yapılmasına ilişkin öneri Ak Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu gelişme ile beraber konu TBMM’nin gündeminden tamamen çıkmış oldu. Eylem yapan maden işçilerine TBMM’den de şimdilik güzel bir haber verilemedi.