Bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak olan görüşmeler ile meclisten geçirilerek yasalaştırılması beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ilk 25 maddesi kabul edildi. Kanun teklifi toplam 42 maddeden oluşurken kalan 23 madde üzerinde görüşmeler ise sürüyor.
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU'NDA SON DURUM NE, MESLEK KANUNU YASALAŞTI MI, NE ZAMAN YASALAŞACAK?
Kabul edilen maddelere göre, öğretmenlik, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor.
Öğretmen olarak istihdam edilecekler, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim programlarından mezun olan ve hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilecek.
Öğretmen olarak istihdam edileceklerde genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak niteliklerle öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil edecek yükseköğretim programları, söz konusu nitelikler esas alınarak Bakanlıkça belirlenecek.
Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri Bakanlıkça belirlenecek.
Hazırlık eğitiminin süresi 4 dönem olacak. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre 3 dönem olarak uygulanabilecek. Hazırlık eğitiminin içeriği, süresi ve hazırlık eğitimine ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
Hazırlık eğitimi için de merak edilen detaylar belli oldu. Hazırlık eğitimi kapsamında alınacak adaylar atama izni verilen pozisyonla sınırlı tutulmak üzere sınav puanı üstünlüğüne göre kabul edilecek. Adaylar kabul edilmeden önce arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasından da geçirilecekler. Hazırlık eğitiminde başarı şartı aranacak.