TBMM Adalet Komisyonunda Noterlik Kanun Teklifi görüşmelerine başlanıldı!

TBMM Adalet Komisyonu’nda 9. Yargı paketinin devamı olan Noterlik Kanun Teklifi için görüşmeler başladı.

TBMM Adalet Komisyonunda Noterlik Kanun Teklifi görüşmelerine başlanıldı!

Türkiye’de yargı alanında reformlar yapılmaya devam ediliyor. Bu konuda 9. yargı paketinin devamı olarak görülen Noterlik Kanun Teklifi ile ilgili olarak yeni bir gelişme yaşandı. Bugüm TBMM Adalet Komisyonu’nda Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine başlanıldı.

Kanun teklifi yasalaştığında noterlik hizmetlerine vatandaşların daha kolay bir şekilde erişebilmeleri hedefleniyor. Ayrıca casusluk eylemleri ile ilgili olarak yeni bir etkin mücadele sistemi de paket içerisinde yer alıyor. 23 maddeden oluşan teklif için Adalet Komisyonu görüşmelerinin ardından son sözü TBMM Genel Kurulu söyleyecek.

12 KANUNDA DEĞİŞİKLİK OLACAK

TBMM Adalet Komisyonu, Noterlik Kanunu değişikliğini görüşmek üzere toplandı. Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, 9. Yargı paketinin devam niteliğinde bir kanun teklifin görüşeceklerini belirterek, "23 maddeden oluşan teklif 12 farklı kanunda yapılacak değişikliği kapsamaktadır. Noterlik hizmetlerinin arttırılması, Anayasa Mahkemesi’nin oluşturacağı hukuki boşluğun doldurulması, uygulamada yaşanabilecek tereddütlerin ortadan kaldırılması gibi önemli düzenlemeler içermektedir. Casusluk eylemleriyle daha etkin mücadele edilmesini öngörmektedir" ifadelerini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Alan, temel hak ve özgürlüklerin korunmasının, adalete güvenin arttırılmasının, insan odaklı hizmetin geliştirilmesinin ana odak olarak kabul edildiğini söyleyerek, “Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında önemli değişiklikler yapılmıştır. Şüpheli ve sanık hakları dışında mağdur hakları da güçlendirilmiştir. İnfaz hizmetlerinin kalitesinin arttırılması sağlanmıştır. Bu teklifimizde aile birliğinin korunmasına, adalet sistemimize güvenin arttırılmasına yönelik maddeler yer almaktadır” şeklinde konuştu.

Noterlik Kanun Teklifi içerisinde sadece noterlik ile ilgili maddeler yer almıyor. Komisyonda madde madde görüşüp oylamaya sunulacak olan kanun teklifinde gerekmesi durumunda komisyon aşamasında değişiklikler yapılabilecek. Son haline ise TBMM Genel Kurulu tarafından onay verilmesi gerekiyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER