RTÜK Başkanı Şahin sokak röportajlarına ilişkin açıklamada bulundu

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ’sokak röportajları gibi yayınların inceleme altına alınacağını duyurdu. Söz konusu kararın gerekçesi de açıklandı.

RTÜK Başkanı Şahin sokak röportajlarına ilişkin açıklamada bulundu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sosyal medya mecralarda yayınlanan ’sokak röportajları’ hakkında açıklamalarda bulundu. RTÜK Başkanı Şahin, bunun gibi yayınların basın etik değerlerine uymadığını dile getirdi.

Sokak röportajı gibi çeşitli adlarla yayına giren videoların inceleme altına alınacağını ifade eden RTÜK Başkanı Şahin, alınan kararın gerekçesini de kamuoyu ile paylaştı.

RTÜK BAŞKANI ŞAHİN’DEN SOKAK RÖPORTAJLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabı X (Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada ’sokak röportajları’ veya ’vatandaşın görüşü’ gibi çeşit adlarla sunulan mülakatların basın etik değerlerine aykırılık teşkil edecek boyutlara ulaştığını ifade etti. Şahin, bu yayınların "Ekonomik ya da siyasi yönlendirmeler yapmak amacıyla ’Sokağın Sesi’ adı altında masumane bir formatta pazarlanan röportajlar, ancak ve ancak yayıncısının öznel fikrini destekleyen görüşler olarak dikkat çekmektedir. Sadece verilmek istenen mesaj doğrultusundaki görüşlerin yer aldığı röportajlarda, sanki genelin sesiymiş veya toplumun büyük bir kesiminin görüşüymüş gibi yansıtılan vatandaş fikirleri, nesnellikten uzak, maksatlı yönlendirici tarafıyla dezenformasyona yol açmaktadır.'' ifadelerine yer verdi.

RTÜK Başkanı Şahin sokak röportajlarına ilişkin açıklamada bulundu

Söz konusu yayınların yanıltıcı röportaj teknikleri, kitleleri bilinçli olarak etki altına almak amacıyla kullanıldığını dile getiren RTÜK Başkanı Şahin, ''Bilhassa yeni medya platformlarındaki bu tür yayıncılık faaliyetleri ve paylaşımlar, görsel yayıncılık alanında faaliyet gösteren Anayasal bir kurum olan RTÜK’ün takibindedir. RTÜK, kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk eden bu tip yayın faaliyetleriyle alakalı görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli çalışmaları yapmakta ve sürdürmektedir" ifadelerini kullandı. Kararın ardından uygulanacak yaptırımlar da merak konusu oldu.

SONRAKİ HABER