Putin’in Ukrayna’ya yönelik ateşkes şartları G7 ülkelerinden destek görmedi

G7 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’ya yönelik ateşkes şartları, zirveye katılan ülkeler tarafından ciddi olarak değerlendirilmedi.

Putin’in Ukrayna’ya yönelik ateşkes şartları G7 ülkelerinden destek görmedi

İtalya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen G7 zirvesinde bir kez daha dünya liderleri küresel gündemi konuşmak için masaya oturdular. Zirvede gerçekleşen görüşmelerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya yönelik ateşkes şartlarını ileri sürdü. Ancak zirveye katılan ülkeler, şartlara ilişkin öneriyi ciddi bulmadıklarını belirttiler.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, G7 Zirvesi’nin ardından Alman kamu yayıncısı ZDF’ye şu açıklamaları yaptı:

“G7 Zirvesi'nde Ukrayna’ya ilişkin taahhütte bulunulan 50 milyar dolarlık yardım paketinin yıl sonuna kadar bu ülkeye sağlanacağından eminiz. Ukrayna’ya sürekli destek verilmesi konusunda aylardır hazırlık yapılıyor ve çözümler bulunmaya çalışılıyor. Şimdi Ukrayna'nın bu desteği alacağı netleşti.

Bu aynı zamanda tüm ülkelere bu desteği organize etmenin bir yolu olduğuna dair mesajdır. Bu (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'e de desteğin azalacağına güvenmenin doğru olmayacağına dair bir mesajdır.”

“EMPERYALİST BİR TOPRAK FETHETME”

Putin'in Ukrayna ile ateşkes şartlarına ilişkin önerilerini açıklamasının G7 Zirvesi'nde nasıl karşılandığına ilişkin soru üzerine Başbakan Scholz şunları söyledi:

“Herkes bunun ciddi bir öneri olmadığını ancak İsviçre'de yapılacak barış konferansıyla bir ilgisi olduğunu biliyor. Ancak Putin aynı zamanda onun için gerçekte neyin önemli olduğunu ortaya koydu. O da klasik olarak emperyalist bir şekilde toprak fethetme. Bunun için büyük ölçüde askeri güç kullandı, acımasız bir savaş başlattı ve emperyalist hayali uğruna 100 bin Rus askerinin ölmesini ya da ağır yaralanmasına razı oldu. Dolayısıyla bu işe yarayabilecek bir öneri değildir.”

Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna’da adil bir barışın sağlanması ve Ukrayna’nın kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER