Mehmet Şimşek: Enflasyonun düşüşü ile daha adil gelir dağılımı sağlayacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyon ile ilgili olarak yeni bir açıklama yaptı.

Mehmet Şimşek: Enflasyonun düşüşü ile daha adil gelir dağılımı sağlayacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyonu düşürmek için yapılan çalışmalara dair açıklamalarda bulundu. Bakan Mehmet Şimşek yaptığı açıklama ile enflasyonun düşmesinin ne kadar önemli bir şey olduğunun altını çizdi. Enflasyon düşüşünün gelir dağılımında adaletin koşulu olduğunu belirten Bakan Mehmet Şimşek fiyat istikrarının olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

Enflasyonun düşmesi ile ekonomide öngörülebilirliğin de artacağını belirten Bakan Mehmet Şimşek bütçe disiplininin de önemli olduğunu ifade etti. Bütçe disiplinini sağlamadan enflasyonun düşmeyeceğini belirten Bakan Mehmet Şimşek bu konuda attıkları adımların meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi.

ENFLASYONA DAİR KONUŞTU

Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada Orta Vadeli Program'ın tek hedefinin milletin refahını artırmak olduğunu ifade etti. Bu hedefe ulaşmak için sürdürülebilir büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı sağlamanın kritik olduğunu belirten Şimşek, şöyle dedi:

"Bizim Orta Vadeli Programımızın bir tane hedefi var. O da milletimizin refahını arttırmak. Ama büyümek yetmiyor. Büyümenin sonucu ortaya çıkan refah artışının da daha adil bir şekilde dağılımı. Dolayısıyla sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı bu programın özü. Programın ana hedefi bu. Tabii bu hedefe ulaşmak için fiyat istikrarını sağlamamız lazım. Fiyat istikrarı ne demek? Enflasyonun düşük tek haneli seviyelere çekilmesi demek. Zaten gelir dağılımının bozulmasının en önemli sebebi enflasyon. Enflasyon yüksek olduğu zaman da büyüme performansı düşük. İşte kısa yakın dönem tarihinden bahsetmek istiyorum. 1990'lı yıllarda enflasyon ortalama yüzde 70 civarında, reel büyüme yani ülkede yıllık ortalama büyümesi yüzde 3 civarında. 2000'li yılların başına bakalım. 2000'li yılların başındaki on yıllık ortalama büyüme AK Parti hükümetinin döneminde yüzde 5,7'ye çıkmış. Yüzde 3,1'den yüzde 5,7'ye neredeyse ikiye katlanmış büyüme. Peki bu dönemde ne olmuş? Enflasyon ortalama yüzde 72'den ortalama 9,3'e düşmüş.

Enflasyon düşünce ülkede kalıcı bir şekilde daha yüksek büyümeyi sağlayabiliyoruz. Çünkü enflasyonun düşmesi demek öngörülebilirliğin artması demek. Yatırımların artması, üretimin artması demek. Dolayısıyla bizim en büyük önceliğimiz fiyat istikrarıdır. Yani enflasyonun düşük tek haneye inmesi. Çünkü sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılım için olmazsa olmaz. Peki bunu destekleyecek diğer hususlar nelerdir? Tabii ki bütçe disiplini. Bunu sağlayamazsanız enflasyonu indiremez, büyük açıklar verirsiniz. O zaman kamu büyük açık verince normalde özel sektöre yatırımlara gidecek kaynakları kamu kendisi çeker. Yani dışlama etkisi olur. Dolayısıyla bütçe disiplinini tabii ki sağlayacağız.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in enflasyon açıklamaları ekonomi çevreleri tarafından tartışılmaya başlandı. Enflasyonda düşüş ile beraber adil bir gelir dağılımının olup olmayacağı merak ediliyor. Bu konuda gözler çalışanların ve emeklilerin maaşlarına yapılacak yeni zamlara çevrildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER