5 Aralık 2024 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmeler sonucunda kabul edilen Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 12 Aralık tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İçerisinde çok sayıda önemli düzenlemeyi içeren kanun teklifi görüşmeleri TBMM'de hararetli anların yaşanmasına neden olmuştu.
YENİ KÖY KANUNU RESMEN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ!
TBMM Genel Kurulunda 5 Aralık'ta kabul edilen kanuna göre, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak hak sahiplerine, binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri amacıyla 31 Aralık 2028'e kadar ek süre tanınıyor.
KAÇAK YAPILARA YIKIM KARARI ÇIKTI!
Belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, hazineye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da dahil inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınabilecek.
YAPI DENETİM KURULUŞLARINA YENİ AYAR!
Bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenecek.
Yapı denetim kuruluşu hakkında idari müeyyidelerden bir veya birden fazla cezanın verilmesinin gerekmesi halinde uygulanacak idari para cezası 50 bin liradan az olmayacak. Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 50'sinin 50 bin liradan fazla olduğu hallerde ise yapı denetim hizmet sözleşmesinin en fazla yüzde 50'si kadar idari para cezası verilecek.
Yapılan düzenlemeler Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalamasının ardından bugünkü Resmi Gazete'de yer alan yeni düzenlemeler uygulamaya alındı.