Hakan Fidan: PKK/YPG'ye Suriye'de kesinlikle yer yok

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bazı temaslarda bulunmak için gittiği Suriye’de yeni yönetimin lideri Ahmet eş-Şara ile ortak bir basın toplantısı yaparak önemli mesajlar verdi.

Hakan Fidan: PKK/YPG'ye Suriye'de kesinlikle yer yok

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de önemli temaslarda bulunmaya devam ediyor. Esad rejiminin devrilmesinin ardından yeni bir yönetim oluşturulan Suriye’de Bakan Fidan yeni dönemin lideri Ahmet eş-Şara ile görüştü. İkilinin görüşmesinin ardından ise ortak ir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de PKK/YPG’ye yeni dönemde kesinlikle yer olmadığını söyledi. Bu terör örgütünün bir an önce kendisini feshettiğini açıklaması gerektiğini belirten Hakan Fidan Suriye’nin yeni yönetiminin hem PKK/YPG’yi hem de DEAŞ’ı Suriye topraklarından temizleyeceklerini ifade etti.

“Bugün Türkiye olarak tarihin doğru tarafında yer almış olmanın mutluluğunu duyuyoruz”

Suriye halkına Türk halkının selamlarını getirdiğini ifade eden Bakan Fidan, “Sizlere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın en iyi dileklerini getirdim. 14 sene boyunca sevinciniz sevincimiz, üzüntünüz üzüntümüz oldu. Kardeşlik ve komşuluk hukuku bunu gerektiriyordu. Bugün Türkiye olarak tarihin doğru tarafında yer almış olmanın mutluluğunu duyuyoruz” dedi.

“Türk halkı, Türk devleti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan sizin yanınızdadır”

Suriye’nin en zor, en karanlık döneminin geride kaldığını belirten Bakan Fidan, “İnşallah, daha güzel günleriniz olacak. Suriye’nin bütün etnik, dini ve mezhep grupları daha mutlu ve huzurlu olacak. Bundan sonraki süreçte Suriye’nin geleceğini belirleyecek olan sizlersiniz. Suriye’nin güvenli, özgür ve müreffeh bir ülkeye dönüşmesi sizlerin sayesinde mümkündür. Bugün Şam’dayım, çünkü en dar günlerinizde olduğu gibi bugün de sizleri yalnız bırakmayacağız. Türk halkı, Türk devleti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan sizin yanınızdadır” dedi.

“Türkiye olarak tecrübelerimizi aktarmaya hazırız”

Herkesin barış içinde yaşadığı ve adaletin hakim olduğu bir ülke kurmanın yeni Suriye’nin en büyük başarısı ve geleceğinin teminatı olacağını ifade eden Bakan Fidan, “Bu amaçları hayata geçirmek için Suriye’de devletin tüm fonksiyonlarıyla ayağa kaldırılması gerekiyor. Türkiye olarak devlet kurumlarının yeniden yapılandırılması ve kapasite inşası alanındaki tecrübelerimizi aktarmaya hazırız. Keza TİKA, Kızılay ve AFAD gibi kurumlarımızla ve özel şirketlerimizle somut çalışmalara destek vermek istiyoruz. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız tüm devlet kurumlarına talimat vermiştir” dedi.

“PKK/YPG kendini bir an önce feshetmelidir”

Suriye’nin toprak bütünlüğüne değinen Bakan Fidan, “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliği konusunda hiçbir tereddüt yoktur. Asla da olamaz. Bugünkü görüşmemizde bu husustaki ortak irademizi teyit ettik. Bu vesileyle, PKK/YPG’ye Suriye’de kesinlikle yer olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu terör örgütü, Suriye halkının topraklarını işgal etmekte ve doğal kaynaklarını çalmaktadır. Bugünkü toplantımızda, Suriye halkının PKK/YPG’yle mücadele konusunda ne denli kararlı olduğunu bir kez daha gördüm. PKK/YPG kendini bir an önce feshetmelidir” dedi.

“İsrail, Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli”

İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarına değinen Bakan Fidan, “İsrail’in mevcut ortamdan faydalanarak Suriye’nin topraklarını gasp etmesine de kesinlikle müsamaha gösterilemez. İsrail, Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli, bölgesel güvenliği daha fazla riske atmamalıdır. Uluslararası toplum, İsrail’in hukuksuz eylemlerine karşı somut bir tepki ortaya koymalıdır” dedi.

Suriye’de muhaliflere açık bir şekilde destek veren Türkiye’nin Dışişleri Bakanı olarak bu ülkede temaslardan bulunan Hakan Fidan çok büyük ilgi gördü. Suriye’de yeni yönetimin Türkiye ile çok yakın bir ilişki içerisinde oldukları kaydedildi. Suriye’nin yeni döneminde Türkiye’nin oldukça etkili olması bekleniyor.

Kaynak: Engin UZUNOĞLU
SONRAKİ HABER