Yayımlanan son rakamlara göre 2023 yılında Türkiye’de yaklaşık 9 milyon kişi 65 yaşını geçmişti. 65 yaş üstünün genel nüfus oranı içindeki verisi yüzde 10,2 olarak kayıtlara geçti. Yaşlı nüfusunun hızla artması, doğurganlık oranının azalması ile bağlantılı.
Türkiye genelinde yaşlıların sayısı artış gösterirken doğum oranları da gerilemeye başladı. 1960 yılında Türkiye’nin nüfus artış hızı yüzde 2,4 seviyesindeyken 2010 yılında bu rakam yüzde 1,4’ye kadar gerilemişti. 2023 yılının sonunda 0,11’i gören doğum oranlarında gerileme 2024 yılında daha da düştü. Uzmanlara göre sağlıklı nüfus artış hızının yüzde 1-3 arasında olması gerekiyor.
KURUL ÜYELERİ
Türkiye’deki doğum oranlarının düşmesi ve nüfusun yaşlanması sebebi ile Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Nüfus Politikaları Kurulu’nun oluşturulduğu açıklandı. Kurulun kurulda Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Sağlık Bakanı, Gençlik ve spor Bakanı Diyanet İşleri Başkanı, İletişim Başkanı, TÜİK Başkanı ile Strateji ve Bütçe Başkanı bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her ailede en az 3 çocuk olmalı söylemi ile başlayan söylemde son olarak 2024 yılının sonunda Nüfus Politikaları Kurulu'nun kurulmasıyla devam etti.
KURUL NE YAPACAK?
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Nüfus Politikaları Kurulu her 6 ayda bir toplanacak. Nüfus politikalarına ilişkin çalışma yapılacak. Doğurganlık oranının sağlıklı bir şekilde yükselmesi için gereken tedbirler ve çalışmalar ele alınacak.
Son yıllarda hızla artmaya devam eden 65 yaş üstü yaş, nüfusun yüzde 10,2 seviyesini oluşturuyor. Ancak gelecekte bu durumun önüne geçilmezse 2060 yılında 65 yaş üstü nüfusun yüzde 22,6’sını 2080’de de yüzde 25’ini oluşturabilir.