Gece yarısı Resmi Gazete'de duyuruldu! Yerel seçimler için yasak ve oy kullanma saatlerinde değişiklik

Ülkemizde Resmi Gazete aracılığıyla alınana pek çok karar kamuoyuna duyuruluyor. Resmi Gazete'nin yargı bölümünde yayımlanan kararlar gündem olurken yerel seçimlere ilişkin alınan propaganda yasak kararlarını derledik.

Gece yarısı Resmi Gazete'de duyuruldu! Yerel seçimler için yasak ve oy kullanma saatlerinde değişiklik

Ülkemizde yargı, eğitim, sağlık gibi çeşitli alanlarda alınan kararlar Resmi Gazete'de duyuruluyor. Günlük olarak yenilenen Resmi Gazete'de yayımlanan kararlar vatandaşın da radarında yer alırken 20 Aralık tarihi ile yargı bölümünde yayımlanan kararlar merak edildi.

31 Mart 2024 tarihinde yapılması planlanan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin siyasi partilerce ve bağımsız adaylarca gerçekleştirilecek seçim propagandasının usul ve esaslarının belirlendiği Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

31 MART 2024 YEREL SEÇİM KARARLARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilerle Yargı bölümünde yerel seçimlere ilişkin alınan kararlar;

Yüksek Seçim Kurulunun 19/12/2023 Tarihli ve 2023/1559 Sayılı Kararı

Yüksek Seçim Kurulunun 19/12/2023 Tarihli ve 2023/1560 Sayılı Kararı

Yüksek Seçim Kurulunun 19/12/2023 Tarihli ve 2023/1561 Sayılı Kararı

Yüksek Seçim Kurulunun 19/12/2023 Tarihli ve 2023/1563 Sayılı Kararı ve Eki Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarına Dair 140/I Sayılı Genelge

Yüksek Seçim Kurulunun 19/12/2023 Tarihli ve 2023/1564 Sayılı Kararı şeklinde duyuruldu.

Gece yarısı Resmi Gazete'de duyuruldu! Yerel seçimler için yasak ve oy kullanma saatlerinde değişiklik

YEREL SEÇİM PROPAGANDA YASAKLARI RESMİ GAZETE'DE

Yerel seçimlere ilişkin YSK Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre seçim propaganda serbestliği ve süresi ile uyulması gereken usul ve esaslar belirlendi. Açıklanan yasaklar ise şöyle listelendi;

Seçim Takvimi başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2024 ile 30 Mart 2024 tarihleri arasında; seçim zamanında genel yollar üzerinde mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve ilçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak.

Seçim çevresi içindeki miting alanları, 9 Mart 2024 Cumartesi gününe kadar ilçe seçim kurullarınca belirlenecek ve bu alanlar seçime katılacak siyasi partilere ile bağımsız adaylara ilçe seçim kurullarında ilan edilerek duyurulacak.

Siyasi partiler ve bağımsız adaylar ise duyurudan itibaren iki gün içinde yaralanmak istedikleri miting alanlarını tarihini ve saatini yazılı olarak ilçe seçim kuruluna iletmeleri ve ilçe seçim kurullarınca da en geç 12 Mart 2024 Salı günü siyasi partilerin ve bağımsız adayların yararlanacakları miting alanlarının tarihi ve saatini belirlenmesi gerekecek.

Açık yerlerde; güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar olan süre içinde toplu olarak sözlü propaganda ve fakülteler ile öğrenci yurtları çevresinde de seçim propagandası ve toplantısı yapılamayacak.

Gece yarısı Resmi Gazete'de duyuruldu! Yerel seçimler için yasak ve oy kullanma saatlerinde değişiklik - Resim : 2

Seçim propagandasının denetim ve gözetim yetkisi, 21 Mart’tan önce mülki idari amirlerde, 21 Mart saat 23.59’dan 30 Mart saat 18.00’e kadar ise ilçe seçim kurullarında olacak.

Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ve sabit numaralarına yazılı, sözlü ve görüntülü mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılması yasak olacak. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine yazılı, sözlü ve görüntülü mesaj gönderebilecek.

21 Mart ile 30 Mart saat 18.00 tarihlerinde kamuoyu araştırmaları ve anketleri yoluyla bir siyasi partinin adında veya bir adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyebilecek biçimde yayın yapılması yasak olacak.

Kamuya yararlı dernekler ve bunlarda görev almış memur ve hizmetliler seçimlerde adaylara ve partiler bağış ve yardımda bulunamayacak. Bakanlar ve milletvekilleri yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini, makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsil edilen vasıtalarla yapamayacak. Bakanlar ve milletvekillerinin seçim gezilerine hiçbir memur katılamayacak.

32 İLDE OY VERME SAATLERİ YENİDEN BELİRLENDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Kararına göre Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 32 il için oy verme saati 07.00 - 16.00 arası olarak belirlendi.

Resmi Gazete'de yayımlanan YSK Kararına göre;

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 07.00 - 16.00 arası olarak belirlendi. Bu kararın alınmasında güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılıkların dikkate alındığı ifade edildi.

Gece yarısı Resmi Gazete'de duyuruldu! Yerel seçimler için yasak ve oy kullanma saatlerinde değişiklik - Resim : 3

Söz konusu kararların detayları ve tam metinleri için Resmi Gazete'nin resmi internet sitesi üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER