Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan BM Genel Kurulu’nda Filistin ve Kıbrıs mesajları

Bir süredir ABD'de önemli temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin 79. Genel Kurulu’nda bir konuşma gerçekleştirdi. Bu konuşmada verilen mesajlar dünyada sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan BM Genel Kurulu’nda Filistin ve Kıbrıs mesajları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin 79. Genel Kurulu’nda bir konuşma yaparak dünya liderlerine mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının önemli bir kısmını İsrail’in Gazze’ye saldırıları oluşturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Kıbrıs ile alakalı olarak da önemli açıklamalarda bulundu.

BM’YE ELEŞTİRİ

Gerilimin tam kalbinde yer alan bir ülkenin lideri olarak konuştuğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün burada, insanlığın ortak kürsüsünde insanlık adına bazı gerçekleri açık açık konuşmak arzusundayım. Şu an çatısı altında bulunduğumuz Birleşmiş Milletler, milyonlarca insanın hayatını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı sonrasında uluslararası barışı ve güvenliği korumak amacıyla kuruldu. Birleşmiş Milletler’in kuruluşuyla birlikte küresel istikrara, huzura ve adalete dair beklentiler yeniden yeşermiş, barış umutları yeniden filizlenmişti. Ancak üzülerek görüyoruz ki; son yıllarda Birleşmiş Milletler kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor; giderek işlevsiz, hantal ve atıl bir yapıya dönüşüyor. “Dünya beşten büyüktür” şiarının temsil ettiği değerlere, bugünlerde daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Uluslararası barış ve güvenliğin imtiyazlı 5 ülkenin keyfine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna şahitlik ediyoruz. Bunun en dramatik örneği, Gazze’de 353 gündür devam eden katliamdır.” dedi.

GAZZE SOYKIRIMINA DUR DEMEK İÇİN NEYİ BEKLİYORSUNUZ

İsrail’in Gazze’ye devam eden saldırılarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “7 Ekim’den beri aralıksız süren İsrail saldırılarında 41 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti. Çoğu çocuk ve kadın 41 bin can, 41 bin insan, hem de acımasız bir şekilde hayattan kopartıldı. Yine çoğu çocuk 10 binden fazla Gazzelinin nerede olduğunu kimse bilmiyor. Aynı şekilde 100 bine yakın insan yaralandı, sakat kaldı. Zor şartlar altında görevini yapmaya çalışan 172 gazeteci öldürüldü. Hayat kurtarmak için çalışan 500’ü aşkın sağlık görevlisi öldürüldü. Açlıkla, susuzlukla boğuşan Gazze halkının imdadına koşan insani yardım görevlileri, 210’dan fazla Birleşmiş Milletler personeli öldürüldü. Savaşta dahi dokunulmaması gereken 820 camiyi, 3 kiliseyi vurdular. Onlarca hastaneyi, yüzlerce okulu, hasta taşıyan 130’dan fazla ambulansı vurdular.

Ey insan hakları örgütleri! Gazze’dekiler, Batı Şeria’dakiler insan değil mi? Filistin’deki çocukların okuma, yaşama, sokakta oynama hakkı yok mu? Ey uluslararası basın kuruluşları! İsrail’in canlı yayında katlettiği, ofislerini bastığı gazeteciler, sizin meslektaşınız değil mi? Ey BM Güvenlik Konseyi! Gazze soykırımının önüne geçmek; bu zulme, bu barbarlığa “dur” demek için daha neyi bekliyorsunuz? Filistin halkıyla birlikte kendi vatandaşlarının canını tehlikeye atan, siyasi ikbali için tüm bölgeyi savaşa sürükleyen katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz? Ey İsrail'e kayıtsız şartsız destek verenler! Bu katliamı seyretmenin, buna ortak olmanın utancını daha ne kadar taşıyacaksınız?” dedi.

KKTC’NİN TANINMASINI İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinerek, “Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin anahtar rolünü kimse inkar edemez. Ada’nın tümünün etrafında Kıbrıs Türklerinin hakları vardır. Kıbrıs Barış Harekatı Ada’ya huzur getirmiştir. Kıbrıs’ta kalıcı ve adil bir çözüm getirilmesi için irade ortaya koyan daima Türk tarafı olmuştur. Federasyon modeli artık geçerliliğini yitirmiştir. Ada’da iki ayrı devlet ve iki ayrı millet vardır. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmesi ve tecridin artık son bulması gerekmektedir. Bugün uluslararası toplumu bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma oldukça ses getirdi. Sosyal medyada dünya genelinde en çok konuşulanlar içerisine giren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları uluslararası arenada da tartışılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’de temaslarına bir süre daha devam edecek.

SONRAKİ HABER