CHP’nin Eğitim Maratonu sona erdi! 24 saat eğitim konuşuldu

CHP’nin dün itibariyle Anıtpark’ta başlattığı 24 saatlik Eğitim Maratonu an itibariyle sona erdi. Toplantıda maarif modeli ve eğitime yönelik birçok konu CHP’li yetkililer tarafından masaya yatırıldı.

CHP’nin Eğitim Maratonu sona erdi! 24 saat eğitim konuşuldu

Özgür Özel, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu gibi genel başkan ve belediye başkanları olmak üzere CHP’nin önde gelen üyeleri dün itibariyle başladıkları Eğitim Maratonu’nu tamamladı. 24 saat boyunca eğitime dair önemli konular ve öneriler kamuoyu ile paylaşıldı. Anıtpark'ta dün saat 10.00'da başlayan toplantı, 24 saatin ardından bugün aynı saatte sona erdi.

“NE GEREKİYORSA DEĞİŞTİRELİM”

Toplantının ardından basın açıklaması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adlı program önerisinin geri çekilmesini talep ettiklerini kaydederek "Türkiye'nin saygın akademisyenlerinden yeni bir kurul oluşturun, ihtiyaç analizleriyle her türlü desteği verelim ve ne değiştirilmesi gerekiyorsa değiştirelim." şeklinde konuştu.

“OKUL ÖNCESİ EĞİTİM EN AZ 1 YIL ZORUNLU VE ÜCRETSİZ OLMALI”

Okul öncesi eğitimin en az 1 yıl zorunlu ve tamamen ücretsiz olması gerektiğini dile getiren Özçağdaş, şunları söyledi:

"Erken çocukluk eğitimi verilen tüm kurumları bakanlık denetimine alın. Ortaokul kademesi için açık öğretimi iptal edin. Çocukların okulda kalmasını sağlayın ve hayalet öğrenciliği bitirin. Taşımalı eğitim uygulamasına son verin. Her gün 1,2 milyon çocuğun oradan oraya tarumar olmasına engel olun. Yatılı okulların şartlarını iyileştirin, okula erişimi olmayan çocukları bu okullara yönlendirin. Köy okullarını açın."

SAĞLIK PERSONELLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Özçağdaş, her okulda en az 1 kadrolu güvenlik personeli ve en az 1 sağlık personeli bulundurulması, her öğrenciye tüm kademelerde 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Tüm kademelerde velilerden alınan bağışlara son verin. Mesleki ve teknik eğitime öğretmen yetiştiren fakülteleri yeniden açın. Mesleki ve teknik okullardaki laboratuvar ve atölyeleri hızlı bir biçimde çağın gerekleriyle yeniden yapılandırın. Gerçek öğretmen ihtiyacı kadar öğretmen ataması yapın ama bunu Anayasa'daki gibi yapın. Mülakatla değil liyakatle, sözleşmeyle değil devlet memuru olarak yapın."

Eğitim fakültelerinin kontenjanlarının ihtiyaca göre revize edilmesi gerektiğini savunan Özçağdaş, öğretmen yetiştirme programı olan alanlarda formasyon uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e, "Sayın Bakan yapılabilecek çok şey var. Umuyorum bu 24 saatlik yapmış olduğumuz çalışma, umudum az ama bazı şeylerin değişmesine vesile olur. Çok açık çağrıda bulundum, 60'a yakın madde saydım, gelin tartışalım." sözleriyle seslendi.

21 İLDE ÖĞRENCİ VE VELİLERLE BULUŞULACAK

Ağustos ayının başından itibaren CHP'nin yönettiği 21 il belediyesinde halk buluşmaları yapacaklarına da vurgu yapan Özçağdaş, "Buna benzer etkinliklerimizi akşam saatlerinde, 7'den 77'ye öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle, velilerimizle, anneler, babalar, dedelerle, sendikacılarla, akademisyenlerle bir araya geleceğiz. Eğitimden ne beklediklerini soracağız." ifadelerini kullandı.

DEĞERLENDİRMELER KİTAP HALİNE GETİRİLECEK

24 saat süren "Eğitim Maratonu" toplantısının çıktılarının, CHP eğitim kurmaylarınca kitap haline getirilmesi planlandığı da son toplantının gündem konularından biri haline geldi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER