CHP'den 9. Yargı Paketi'nin iptali için AYM'ye başvuru

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 9. Yargı Paketi’ni Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, düzenlemenin bazı maddelerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptal edilmesi talebinde bulunarak, iptal isteğinin temel gerekçesinin Anayasa'ya aykırılık olduğunu belirtti.

CHP'den 9. Yargı Paketi'nin iptali için AYM'ye başvuru

CHP, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen 7531 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da bulunan bazı maddelerin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, partisi adına Yüksek Mahkeme’ye yaptıkları başvuruya ilişkin açıklamalarda bulunarak, yanındaki milletvekilleriyle birlikte basın karşısına geçti.

Günaydın, 7531 sayılı kanunun yasalaşma sürecinde, kanun teklifinde yer alan bazı maddelere karşı çıktıklarını ve bu itirazlar sonucu bazı düzenlemelerin tekliften çıkarıldığını belirtti. Ancak, Anayasa'ya aykırı olduğuna inandıkları bazı düzenlemelerin yasalaşmaya devam ettiğine dikkat çeken Günaydın, partilerinin bu maddelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını ifade etti.

HANGİ MADDELERİN İPTALİ İSTENDİ?

Günaydın, iptali talep edilen düzenlemeler arasında elektronik ortamda gerçekleştirilen açık artırmalarda belirlenen sürenin Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmesinin, adli yardım ödeneğinin 2 No’lu baroların üye sayısına oranla daha yüksek miktarda pay verilerek dağıtılmasının ve hukuk mesleğine giriş ile idari yargı ön sınavlarının kapsamının yönetmelik aracılığıyla belirlenmesinin yer aldığını aktardı.

Ayrıca, Adalet müfettişlerine tanınan bazı yetkiler ve görevlerin, çalışma usulü ve esaslarının Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmesinin de Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Günaydın, iptali talep edilen diğer düzenlemeleri şu şekilde sıraladı:

"Özel hayata saygı gösterilmesi ve etkili başvuru hakkı gibi temel hakların aksine, baba olduğunu iddia eden kişi, kocanın alt soyu veya ebeveyninin soy bağının reddine yönelik davaların açılabilmesinin hukuka aykırı bir şekilde şarta bağlanması. Hakaret suçunun bazı türlerinin ön ödeme kapsamına alınarak, kamu görevlisine karşı görevinden ötürü işlenen hakaret suçlarının uzlaştırma yoluyla çözüme kavuşturulmasıyla çift yönlü bir düzenlemenin oluşturulması.

Lehe olan kanunun geçmişe dönük uygulanması ilkesine aykırı olarak, 14 Kasım 2024 itibarıyla soruşturma veya kovuşturma aşamasındaki dosyaların, ön ödeme yerine uzlaştırma hükümleriyle sonuçlandırılması.

Bunun yanı sıra, Devlet İhale Kanunu'ndan vakıf kültür varlıklarının restorasyon ve onarım karşılığı kiralanmasıyla ilgili işlemlerin çıkarılması, bu durumun yeni usulsüzlüklerin yolunu açacağı endişesini doğuruyor.

Devletin ormanları koruma yükümlülüğüyle çelişkili bir şekilde, 18 Nisan 2024'ten önce ormanlarda adli hizmet binaları, ceza infaz kurumları ve bu tür yapılar için verilen ön izinlerin, kesin izinlere dönüştürülmesi."

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER