Bakan Yumaklı köpek popülasyonunun artmasının sosyal hayatı olumsuz etkilediğini söyledi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, başıboş sokak köpekleri ile ilgili tartışmalar devam ederken önemli bir değerlendirmede bulundu. Bakan Yumaklı, başıboş sokak köpeği popülasyonunda yaşanan artışın sosyal hayatı olumsuz etkilediğinden bahsetti.

Bakan Yumaklı: Köpek popülasyonunun artması sosyal hayatı olumsuz etkiliyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Başıboş sokak köpekleri ile ilgili yapılan düzenlemeler gündemin tartışmalı konusu olmaya devam ederken Bakan Yumaklı'dan dikkati çeken değerlendirmeler geldi.

Bakan Yumaklı, artan başıboş sokak köpeği popülasyonunun sosyal hayatı olumsuz etkilediğine ilişkin açıklama yaparken "Artık herkes kabul ediyor ki, bu popülasyonun artması sebebiyle artık sosyal hayatın farklı şekillerde ve olumsuz bir biçimde etkilenmesi söz konusu" ifadelerine yer verdi.

4 MİLYON CİVARINDA BAŞIBOŞ KÖPEK OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Bakan Yumaklı, başıboş sokak köpekleri düzenlemesi ile ilgili olarak 2004 ve 2021 yıllarında da düzenlemeler yapıldığını ifade ederken ''Evcil hayvanların mal statüsünden can statüsüne taşınması, dönüştürülmesi bu düzenlemeler sayesinde olmuş. 2021 yılındaki düzenlemenin temel gerekçesi o dönemde hayvanlara yapılan işkenceler çok gündemdeydi. O süreçte o sorunu çözmek üzere buradaki düzenlemeler gerçekleştirilmiş.'' dedi. Belirtilen yıllarda da düzenlemelerin yakala, kısırlaştır, sal modeli ile ilerlediğini ifade eden Bakan Yumaklı, modelin uygulanabilirliği istenilen düzeyde olmamış ve popülasyonun da kontrol altına alınamamış olmasından bahsetti. ''Artık herkes kabul ediyor ki, bu popülasyonun artması sebebiyle artık sosyal hayatın farklı şekillerde ve olumsuz bir biçimde etkilenmesi söz konusu.'' ifadelerine yer veren Bakan Yumaklı, ''Sorun, bu hayvanların sahipsiz olma sorunudur. Sahipsizlik, sorumsuzluğu getirmektedir.

Bakan Yumaklı köpek popülasyonunun artmasının sosyal hayatı olumsuz etkilediğini söyledi

Yani dolayısıyla buradaki temel bakış açımız ilk başlangıçta toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme, daha sonra da popülasyonun kontrol altına alınması için kısırlaştırma, rehabilitasyon ve diğer hususlardı.'' diyen Bakan Yumaklı, ''Yaklaşık 4 milyon civarında bir hayvan olduğunu, başıboş köpek olduğunu tahmin ediyoruz. Neden bunu bu şekilde söylüyorum? Çünkü sürekli yer değiştiren, tam sayamadığımız, hiçbir yerel yönetimin bize net rakam veremediği bir ortamda elimizdeki verilerden hareketle bunu tahmin ettik." değerlendirmesinde bulundu. 4 milyonun üzerine kontrol altına alınmazsa artış hızıyla, senede iki kez doğum, her batında 6-8 yavrunun olacağı hesabını yaparken bu şekilde devam edilmesi durumunda bugünü mumla arar hale gelebileceğimizden bahsetti.

DÜZENLEMEYE UYMAYAN BELEDİYELER IÇIN HAPİS CEZASI

Bu konuda sorumluluğu olan tüm kurumların vazifelerini yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yumaklı, ''Ben sokaklardaki köpeklere dokunmayacağım. Onları toplayacağım şeklinde bir yaklaşım içinde olabilirler mi bu kanun çıktıktan sonra ve yaptırımı ne olacak? Olamazlar çünkü bu konuda kanun görevlerini yerine getirmeyen zaten kamu görevlileri için hali hazırda mevcut da yasal düzenlemeler de var. Ama burada tekrar belirtiliyor bu. 6 aydan 2 yıla kadar bu görevlerini yerine getirmeyenlere hapis cezası öngörülüyor.'' dedi. Sorunun sokaklarda sahipsiz, başıboş köpeklerin olması sorunu olduğunun altını çizen Bakan Yumaklı, bunun toplumsal hayatı etkilediğini belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER